Окръжният съд в Благоевград постанови, че санкционираният по закона Магнитски

...
Окръжният съд в Благоевград постанови, че санкционираният по закона Магнитски
Коментари Харесай

Съдът оправда бившия зам.-министър Александър Манолев за къщата за гости

Окръжният съд в Благоевград постанови, че глобеният по закона Магнитски някогашен зам.-министър на стопанската система Александър Манолев е почтен по обвиняване за приемане на заем от европейски фондове посредством показване на погрешни сведения за изграждане на къща за посетители, която е била за персонално прилагане. Съдът оправда и дъщерята на детегледачката му Ана Димитрова. Решението предстои на обжалване или протестиране в 15-дневен период пред Апелативен съд-София.

През април 2019 година Окръжната прокуратура в Благоевград упрекна Манолев и Димитрова за закононарушение, засягащо финансовите ползи на Европейския съюз. Според обвиняването те са показали документи пред няколко институции, в които заявили погрешни сведения, с цел да получат 391 160 лева дотация от " Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони - Европа влага в селските региони ".
 
Прокуратурата твърдеше, че те са направили закононарушението като съучастници - Манолев работил като подстрекател и помощник, а Димитрова - като причинител и търговец, притежател на Едноличен търговец " Агротрейд - Ана Димитрова ". В обвиняването бе посочено, че от началото на месец януари 2013 година до 14 октомври 2015 година в София, Сандански и Благоевград двамата са показали погрешни сведения в Заявление за подкрепяне за създаване на жилищна постройка за посетители в местността " Чинар куши " край Сандански.
 
Към заявката за подкрепяне са приложени документи, показани пред Държавен фонд " Земеделие ", Областната дирекция " Земеделие " в Благоевград и Дирекция " Оторизация на заплащанията по използване на ограниченията за развиване на селските региони ", Отдел " Регионална разплащателна организация " в Благоевград.

На 2 юни 2021 година Манолев бе глобен от Държавния департамент на Съединени американски щати за корупция. През март 2022 година Софийската градска прокуратура заяви, че ревизира Манолев, както и свързани с него компании за укрити и избегнати данъчни отговорности.

През август 2022 година тогавашният министър на стопанската система Корнелия Нинова замеси Манолев в търговия с оръжие като притежател на частна компания, която е представлявала страната при покупко-продажби с Египет.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР