Обвиненията в окръг Фултън срещу Доналд Тръмп са изправени пред голямо изпитание в понеделник. Ето за какво да внимавате

...
Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис ще изложи първите
Коментари Харесай

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис ще изложи първите подробности от своето разрастващо се дело за рекет срещу бившия президент Доналд Тръмп, началника на кабинета му в Белия дом Марк Медоус и 17 други обвиняеми на изслушване във федералния съд в понеделник.

Това ще бъде първият път, когато в съда ще бъдат представени аргументи по същество относно четирите наказателни дела, заведени срещу Тръмп тази година.

Тема на изслушването е предложението на Медоус да премести делото си във федералния съд и евентуално да го отхвърли, но е много повече от това – може да се окаже, че действа като малък процес, който определя бъдещето на делото на окръг Фултън срещу бившия президент.

Очаква се Уилис да прегледа делото, което планира да заведе срещу 19-те съобвиняеми, като публикува някои от нейните доказателства и правни аргументи защо Тръмп и неговите съюзници са нарушили закона, когато са упражнявали натиск Служители на изборите в Джорджия да се намесват в резултатите от 2020 г.

Държавният секретар на Грузия Брад Рафенспергер, който получи призива от Тръмп през януари 2021 г. да „намери“ гласовете, които ще обърнат загубата му, е призован да свидетелства, заедно със следовател в кабинета му и двама други адвокати, които присъстваха на разговора.

Ето какво да внимавате:

„Начален залп“ в офертите за преминаване към федералния съд< /h3>

Медоус е един от няколкото обвиняеми, които са подали молба за преместване на делата си от съда на щата Джорджия към федералния съд, а Тръмп се очаква да подаде подобно искане.

Няколко обвиняеми, които са подали подобна молба известия за премахване, включително бивш председател на Републиканската партия в Грузия Дейвид Шафер и Кати Латъм, които са служили като фалшив избирател, твърдят, че са действали по указания на Тръмп.

Медоус твърди, че обвиненията срещу него в Джорджия трябва бъде уволнен по силата на федерален иск за имунитет, разширен, в определени контексти, до лица, които са преследвани или съдени за предполагаемо поведение, което е извършено от името на правителството на САЩ или е свързано с тяхната федерална позиция.

Въпреки че той може да все още е изправен пред тежка битка за придвижване на делото си, Медоус е „уникално разположен“ в случая на Уилис, каза Стив Владек, анализатор на CNN и професор в Юридическия факултет на Тексаския университет.

„Хората трябва да бъдат внимавайте, че това е водеща причина“, каза Владек, описвайки спора вместо това като „начален залп в това, което ще бъде дълга и сложна поредица от процедурни битки.“

Ако американският окръжен съдия Стив Джоунс разреши Искането на Медоус или друг обвиняем да премести обвинението във федералния съд, това в крайна сметка не обрича делото на Уилис.

На първо място, не е ясно дали съобвиняемите на Медоус биха се присъединили към него във федералния форум , и дори ако съдията приеме твърдението на Медоус, че делото му трябва да се разглежда във федералния съд, това не означава, че Джоунс ще приеме аргументите на Медоус, че обвиненията срещу него трябва да бъдат отхвърлени.

Например, в делото на Тръмп в Ню Йорк, в което той беше обвинен от окръжния прокурор на Манхатън в 34 точки за фалшифициране на бизнес досиета, федерален съдия отхвърли предложението на бившия президент да премести делото във федералния съд.

Какво казва съдията ще обмисля

Законът на САЩ позволява на обвиняемите по щатски граждански дела или наказателни дела да се стремят да преместят тези производства във федералния съд, ако тези ответници са изправени пред обвинения въз основа на поведение, което са извършили „под прикритие“ на федералното правителство.

Въпреки че подобни производства не са необичайни в гражданските дела срещу настоящи и бивши федерални служители, те са изключително редки в наказателните дела, казаха правни експерти пред CNN, което означава, че Джоунс ще се движи в несигурна правна територия.

„Това е просто онзи рядък случай, в който просто няма много закон“, каза Владек.

Медоус твърди, че съгласно клаузата за върховенството на конституцията федералният съд трябва да отхвърли обвиненията срещу него , тъй като поведението, което е в основата на обвиненията, е извършено като част от задълженията му като близък съветник на Тръмп в Белия дом.

„Ако г-н Медоус е отсъствал от срещи в Овалния кабинет или е отказал да организира срещи или разговори между президента и правителствените лидери, това би повлияло на способността му да предоставя близките и поверителни съвети, които един началник на щаба би трябвало да предоставя“, пишат адвокатите на Медоус в съдебно дело.

Отвъд участието на Медоус по време на разговора с Рафенспергер Уилис също изтъкна като предполагаеми действия в заговора за рекет изненадващото си посещение на изборен одит в Атланта и молба, за която се твърди, че Медоус и Тръмп са отправили към служител на Белия дом, за съставяне на бележка за това как да се провалят януари 6, 2021 г., гласуване за удостоверяване на изборите в Конгреса.

„За да надделее, Медоус трябва да убеди съда, че когато е блъскал вратата на одита, той не е представлявал частните интереси на Доналд Тръмп, ”, каза Лий Коварски, професор по право в Тексаския университет и експерт по статута за отстраняване.

Уилис, в отговора си на документите на Медоус, се опира на федерален закон, известен като Hatch Act, който забранява на правителството служители да използват своята федерална служба за участие в политическа дейност, включително поведение, ориентирано към кампания. Тя твърди, че участието на Медоус в кампанията за натиск върху изборните служители в Джорджия очевидно е поведение, в което не е имал право да участва като федерален служител и следователно той няма право на защита на федералния имунитет.

Законът на Hatch рамкирането е „хубав начин да се илюстрира, че той е действал извън обхвата на служебните си задължения“, каза Коварски, добавяйки, че Уилис няма да трябва да доказва, че Медоус е нарушил федералния статут, за да успее в спора.

< p>Досиетата на Уилис в спора също изглеждат като изстрел срещу Тръмп и всеки опит, който той би могъл да направи с подобни твърдения.

„Оценката на действията, посочени в обвинителния акт, показва ясно, че всички от тях имаха за цел да „се намесят или повлияят“ на президентските избори в Джорджия и другаде, за да превърнат по някакъв начин г-н Тръмп от неуспешен кандидат в успешен“, казаха от окръжната прокуратура. „Дейностите са точно от типа, който други съдилища вече са определили като „неофициални“ и следователно извън цвета на офиса на обвиняемия.“

Ключови свидетели, потенциално заемащи позиция

Джоунс , назначен от Барак Обама, показа, че би искал да избегне цирка, като същевременно не пренебрегва аргументите на Медоус, каза Владек. Заповедите, които съдията вече е издал, са съобразени стриктно със съответните закони и съдебна практика и той е придвижил ефективно производството.

Съдията е „по книгата, която включва бързо и тихо“, Владек каза.

Все пак изслушването може да включва някои разобличаващи моменти, тъй като Уилис изглежда се готви да изправи няколко свидетели на кампанията за натиск, която Тръмп и Медоус са обвинени в прилагането на изборните служители в Джорджия.

p>

В допълнение към Рафенспергер, Уилис призова Франсис Уотсън, която беше главен следовател в кабинета на държавния секретар на Джорджия. Според обвинителния акт на голямото жури Медоус е уредил разговор между Тръмп и Уотсън и е изпратил съобщение до самия Уотсън, за да предложи финансиране на кампанията на Тръмп за ускоряване на прегледа на бюлетините в окръг Фултън.

Уилис също призове двама адвокати, които бяха на телефонното обаждане между Тръмп и Рафенспергер от името на Тръмп: Кърт Хилбърт и Алекс Кауфман.

„Централния въпрос е: Действали ли са Медоус и Тръмп в контекста на... техните федерални позиции, или са били просто кандидати за длъжност или предизборен екип, действащ в щата Джорджия?“ каза Елиът Уилямс, правен анализатор на CNN и бивш служител на Министерството на правосъдието. „Рафенспергер ще дойде да свидетелства за: „Може би наистина смятам, че тези момчета са действали от името на кампанията, а не от името на президентството.“

За повече новини и бюлетини на CNN създайте акаунт на CNN.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР