Окръжната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителен акт срещу

...
Окръжната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Земеделски производител е обвинен, че е представил неверни данни, за да получи субсидии

Окръжната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителен акт против аграрни производител, показал погрешни сведения за приемане на дотации от еврофондове, оповестиха от прокуратурата.

Обвинението против Х. В. е за това, че през интервала 11.05.2016 година до 31.07.2017 година в гр. Две могили, обл. Русе, пред Общинска работа по земеделие – гр. Борово, офис Две могили в таблица за отглежданите животни, като приложение към заявление за подкрепяне за 2016 година по „ Схема за обвързано подкрепяне за млечни крави “ към общо заявление за подкрепяне, показала погрешни сведения – че отглежда в личния си животновъден обект с ветеринарен регистрационен номер по системата на БАБХ 10 бр. говеда – млечни крави, а в действителност отглеждала 1 бр. млечна крава, в несъгласие с условията на Наредба № 3/17.02.2015г. на Министъра на земеделието и храните, с цел да получи средства от фондове – Европейски фонд за гарантиране в земеделието, предоставени от Европейския съюз на Българската страна, като получила средства в размер на 2447,94 лв. - закононарушение по член 248а от Наказателен кодекс.

Обвиняемата била аграрни производител с регистриран животновъден обект, в който отглеждала 1 млечна крава, 2 телета и 5 овце. В края на 2015 година била известена от Община Две могили, че с оглед промени в Закона за собствеността и използването на аграрни земи е належащо броят и типът на отглежданите животни в животновъдния й обект да бъдат съобразени с площта на употребените пасища, като при положение, че животните са по-малко, договорите за наем на аграрни земи от общинския аграрен фонд, какъвто бил този на обвинената, щели да бъдат прекъснати. За да извърши новите условия, обвинената наела 9 млечни крави, които единствено писмено записала в своя животновъден обект, без да ги отглежда действително.

Междувременно, тя решила да се възползва от кравите, които наела и които писмено се водели в нейния животновъден обект и кандидатствала за подкрепяне и по „ Схемата за обвързано подкрепяне на млечни крави “, като подала документи, в които заявява погрешни сведения, че отглежда освен нейната 1 крава и двете телета, само че и наетите 9 крави.

В тази връзка и били преведени паричните средства, с генезис от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската страна в размер на 2719,93 лв., от които 271,99 лв. й се полагали за нейната кравата, а останалите 2447,94 лв. не й се следвали, защото били за деветте крави, отглеждани от различен животновъд.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР