Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд сирийския гражданин Омар

...
Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд сирийския гражданин Омар
Коментари Харесай

На съд за умишлено убийство на двама полицаи отива шофьорът на автобуса с мигранти в Бургас

Окръжната прокуратура в Бургас съобщи на съд сирийския жител Омар Аднан, упрекнат в съзнателно ликвидиране на двамата служители на реда, починали при провокираната от него злополука на рейс с мигранти и патрулка в Бургас.

Припомняме, че Омар Аднан и двама негови сънародници, които превозваха незаконни мигранти от Сирия, Иран и Мароко,.

Сега каралият рейса Аднан се изправя пред съда за това, че при ръководство на пътнически рейс е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, в следствие от което е провокирал пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, като по този метод съзнателно е предизвикал гибелта на двама полицейски чиновници, намиращи се в автомобила. Престъплението е е квалифицирано по чл.342, ал.3, б. " в ", алт. втора, вр. ал.1, предложение трето от Наказателен кодекс, вр. чл.21, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.103 от ЗДвП, вр. чл.47, ал.3 от ППЗДвП, оповестяват от държавното обвиняване, като означават, че казусът е изключително тежък.

От прокуратурата показват и детайлностите по случая. По време на следствието е открито, че обвиненият, споменаван в известието с буквите О.А., е карал рейса, в който са пътували още 48 чужденци, 47 от които са се качили в рейса на 24 август 2022 година вечерта в гориста околност край Малко Търново. Те са влезнали на българска територия в нарушаване на закона.
 Съдът удостовери присъдите на тримата сирийци с рейса, умъртвил двама служители на реда в Бургас
Съдът удостовери присъдите на тримата сирийци с рейса, умъртвил двама служители на реда в Бургас

Знаковият случай за трафик на мигранти бе прегледан на втора инстанция

Превозното средство се движело в посока Бургас, като по пътя водачът не се подчинил на два пъти на подадени със " стоп " палка сигнали на чиновници от граничните полицейски ръководство (ГПУ) в Малко Търново и в Бургас - на контролно-пропускателни пунктове при с. Крушевец и м. " Пода ". Той неведнъж не се е подчинил и на сигнали, подавани от полицейски автомобил, преследващи рейса по време на придвижването му към и в Бургас. След навлизането на рейса в града чиновниците от " Гранична полиция " предизвестили сътрудниците си от Областната дърекция на Министерство на вътрешните работи. Пръв на сигнала се отзовал патрулът на полицейските чиновници Йордан Илиев и Атанас Градев, посочени от прокуратурата с букви - Й.И. и А.Г. Автомобилът им бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички нужни реквизити. Полицаите били на кръстовище с кръгово придвижване " Трапезица ", с цел да спрат пътническия рейс. Вместо да спре рейса, Омар Аднан траял да кара гладко в най-дясната част на платното с към 78 км/ч, като навлязъл в кръговото, с цел да избегне прекъсването на транспортното средство на рейса. В резултат от това сириецът провокирал пътнотранспортно произшествие с полицейския автомобил и съзнателно предизвикал гибелта на двамата чиновници на реда . Максималната позволена скорост на кръговото кръстовище е 40 км/ч.

Предстои Окръжният съд в Бургас да насрочи съвещание по делото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР