Окръжната прокуратура се самосезира, а здравният министър възложи на „Медицински

...
Окръжната прокуратура се самосезира, а здравният министър възложи на „Медицински
Коментари Харесай

Жена почина след 40-минутно чакане пред Спешното отделение във Враца

Окръжната прокуратура се самосезира, а здравният министър разпореди на „ Медицински контрол “ да ревизира събитията

Инцидент с съдбовен край пред Спешното поделение на врачанската болница. Проверяват гибелта на 44-годишна жена от село Пудрия. Според информация на околните ѝтя чакала 40минути пред регистратурата наотделението.

Мъжът, с който живеела, помолил за помощ на телефон 112, само че откакто кола за спешна помощ по този начин и не пристигнала, той я закарал самичък до Спешното.Именно там дамата изпадналав безпомощно положение, съгласно очевидци -пред очите на детето си. Час по-късно умряла.

На регистратура в болничното заведение, макар сериозното положение на дамата, дежурната сестра упорствала да получи документи за идентичност и да направи тест за ковид. Пред NOVA шефът на лечебното заведение изясни, че на въпросната сестра ще бъде наложена финансова глоба и ще бъде уволнена дисциплинарно. Самата тяе подала молба за овакантяване.

„ Направи ми усещане несъответстващото държание на регистратурата. Тя трябваше, беше длъжна напряко да отвори вратата и да извика медик”, разяснява Иван Илиев, който е очевидец на случилото се.

„ Аз съм индивидът, който беше на регистратурата. Трябваше да я записвам, направих й тест, влязох вътре, до момента в който той отиде да вземе персоналната карта, предадох на докторката и незабавно дамата беше влезнала. Не виждам да съм се забавила кой знае какъв брой, защото сме задължени. Ако тази жена да вземем за пример я вкараме и е умряла без да е записана – тогава къде е вината”, сподели Виктория Христова.

„ Това, което видях на клипа е непоносимо. Ще подхваща най-крути ограничения. Първото нещо, което ще направя е във финансово отношение, второто – в дисциплинарно”, съобщи доктор Петър Керемедчиев – шеф на МБАЛ „ Христо Ботев “ – Враца.

По-късно денем Окръжната прокуратура във Враца се самосезира по случая. Предстоят разпити на очевидци, дежурните медицински лица, както и последователността на техните дейности. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да откри повода за гибелта на дамата.

На проверяващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата здравна документи, както и всички други относими документи и да бъдат открити дейностите на длъжностните лица, приемащи сигнали на незабавния телефон.

Предстои цялостна инспекция на дейностите на медицинските лица за избавяне живота на болната, техни възможни пропуски и бездействия с оглед закононарушение за причиняване на гибел заради неведение или немарливо осъществяване, прибавят от държавното обвиняване.

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова разпореди на „ Медицински контрол “ да ревизира събитията към случилото се, оповестяват от Здравното ведомство.

Проверени ще бъдат както Центърът за незабавна здравна помощ във Враца поради изказванието, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, по този начин и дейностите на медицинския личен състав в лечебното заведение. РЗИ-Враца също ще влезе на инспекция в МБАЛ „ Христо Ботев “.

Министърът на опазването на здравето е провелразговор с шефа на врачанската болница доктор Петър Керемедчиев, който я е уведомил за всички известни досега обстоятелства и условия по случая и за подхванатите в тази връзка дейности, прецизират от Министерство на здравеопазването./Nova.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР