Окръжна прокуратура – Перник е предала на съд Д.Н. по

...
Окръжна прокуратура – Перник е предала на съд Д.Н. по
Коментари Харесай

Изправят пред съда ученик за катастрофа със загинал

Окръжна прокуратура – Перник е предала на съд Д.Н. по обвиняване за осъществено от него закононарушение – ръководство на МПС без нужна дееспособност, довело до причиняване на гибелта на мотоциклетист. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. Към м. юли 2018 година обвиненият Н. бил малолетен и учел в професионална гимназия в гр. Перник. Не имал удостоверение за ръководство на МПС и не бил дееспособен лидер.

На 05.07.2018 година бащата на Д.Н. му споделил, че е належащо да бъде почистен радиаторът на притежавания от него трактор „ Беларус “, паркиран в двора на дома им в с. Кладница. Момчето предложило да го направи и към 18.00 ч. завършило със задачата.

Тъй като решил, че МПС е неприятно паркирано, обвиненият решил да го реалокира. Междувременно бащата на обвинения не знаел за идно осъществяване на тази маневра от сина му. Д.Н. взел ключовете за трактора и се качил на него, дружно с негов другар, след което запалил мотора и привел машината в придвижване. Излизайки от двора перпендикулярно на пътното платно на ул. „ Витоша “, тракторът се движел със скорост към 9 км/ч.

В същия миг по средата на уличното платно със скорост 78 км/ч прекосявал мотоциклет м. „ Хонда “, ръководен от Г.В. Мъжът бил дееспособен лидер на МПС за категория „ В “, само че не и за категория „ А “, нужна за ръководство на мотоциклет. Освен това имал голям брой наложени административни санкции за нарушаване на Закона за придвижването по пътищата.

Г.В., макар че забелязал навлизащия на пътя трактор, не задействал навреме спирачната уредба на мотоциклета. Със забавяне той направил опит да го заобиколи отдясно, само че не съумял. Последвал преден удар сред двете МПС, при което мотоциклетът се вклинил под мотора на селскостопанската машина, а лидерът му изпаднал от седалката на пътното платно.

За случая бил подаден сигнал на телефон 112, а потърпевшият В. бил откаран в болнично заведение. Въпреки подхванатото лекуване, два дни по-късно мъжът е умрял, в резултат на голям брой тежки увреждания – гръдна, коремна и тазова контузии.

Според заключението на направената автотехническа експертиза, ударът сред двете моторни транспортни средства е настъпил вследствие неправилните дейности и на двамата водачи.

Предстои наказателното произвеждане против обвинения Д.Н. да продължи в съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР