Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда два обвинителни акта срещу кмета

...
Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда два обвинителни акта срещу кмета
Коментари Харесай

Прокуратурата внесе 2 обвинителни акта в съда срещу кмета на Белово

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда два обвинителни акта против кмета на Община Белово Костадин Варев.

Първото дело е против кмета и началника на общинска работа „ Земеделие ” в град Септември Анета Кечева, като обвиняването против Костадин Варев е по 3 пункта – два от тях са за закононарушение по работа по член 282 алинея 2 от Наказателния кодекс, а третото е по член 219 алинея 4 от Наказателния кодекс за умишлена занемареност. Анета Кечева пък е предадена на съд за закононарушение по работа – закононарушение по член 282 алинея 2 от Наказателния кодекс.

Периодът на осъществяване на закононарушенията са от април до декември 2014 година, като едно от тях е осъществено в съучастничество сред Варев и Кечева, която е нарушила служебните си отговорности при съставяне на състава на комисия по чл.78а алинея 2 от Правилник за използване на Закона за собствеността и прилагане на земеделските земи. Анета Кечева е издала три броя заповеди по отношение на осъществяване инспекция на място за определяне на метод на трайно прилагане на парцели в землището на град Белово и селата Мененкьово, Момина Клисура, Габровица и Сестримо в Община Белово.

Впоследствие двамата обвинени са съставили 5 констативни протоколи, в които са отразили погрешни способи на трайно прилагане на земи – вместо пасища и мери са ги вписали като изоставени или затревени ниви. Последвала е продажба на земи в големи размери. Общинските земи са продадени на две компании – „ Българско земеделско произвеждане “ ООД – София и „ Навигатор-5 “ ЕООД – град Вълчи дол. Сумите от продажби на земите в размер на 2 291 929 лв. са изразходвани за ремонт на 64 обекти в общината, като за 151 000 лв. не може да се откри къде е вложена въпросната сума. В тази връзка е повдигнато обвиняване за умишлена занемареност на Костадин Варев.

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда и обвинителен акт против Костадин Варев по още едно дело за занемареност, проявена при изваждане на тръби от напорен тръбопровод, положени преди 30 години в землището на град Белово. По делото е открито, че тръбите са били извадени и продадени за отпадъчно желязо на стойност 75 000 лв., само че от тази сума 50 000 лв. не били импортирани в касата на общината. Действията по изваждане на тръбите са осъществени в интервала от януари 2013 г до август 2014 година по контракт с компания, определена персонално и без търг от кмета Костадин Варев. Обвинението по отношение на него е по член 219 алинея 3 по отношение на алинея 1 от Наказателния кодекс – за умишлена занемареност за породена щета на общината в размер на 50 000 лв..

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР