Окръжна прокуратура Бургас - чрез ВАП, сезира МРРБ, МОСВ и

...
Окръжна прокуратура Бургас - чрез ВАП, сезира МРРБ, МОСВ и
Коментари Харесай

Прокуратурата даде 2 седмици на 3 министерства за бетона на Смокиня |

Окръжна прокуратура Бургас - посредством ВАП, сезира Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и Министерство на туризма (МТ) да подхващат нужните дейности по отношение на установеното нерегламентирано строителство на плажовете „ Смокиня-Север “ и „ Каваци-Юг “. 

На 12.04.2021 година Окръжна прокуратура-Бургас се самосезира след изявления в медиите, касаещи разораване на пясъчна линия на в община Созопол. След инспекции са установени административни нарушаване, наложени са наказания и е формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по чл.278в от Наказателен кодекс. 

Сега ВАП изисква:

Министерство на регионалното развитие да уточни законоустановени дейности по реда на Закон за устройство на територията по отношение на установените и осъществени нерегламентирани строителни действия на територията на плажната линия на морски плаж „ Смокиня –север “ и „ Каваци-юг “. Следва Министерство на регионалното развитие да предприеме незабавни дейности по чл.57а Закон за устройство на територията по премахването на преместваеми обекти, осъществени по издадени Разрешения за слагането на преместваеми обекти, невлезли в законна мощ. Министерство на регионалното развитие би трябвало да реши взети ли са всички съответни ограничения, относими към осъществяване на отговорностите, произлизащи от законовата наредба, касаеща преместваемите обекти по реда на чл.56 и чл.57а Закон за устройство на територията, както и Наредбата на община Созопол по чл.56, ал.2 Закон за устройство на територията. Компетентността на длъжностни лица от общинската администрация произтича от чл.56, ал.2, чл.57а, ал.2 и чл.223, ал.2 от Закон за устройство на територията. Трябва да се реши спазени ли са нормите на Закон за устройство на територията и Наредба № 6/24.02.2014 година за присъединение на производители и клиенти на електрическа сила към преносната или към разпределителните електрически мрежи, касаещи преместваемите обекти на територията на морски плаж „ Смокиня “, попадащ под юрисдикцията на община Созопол.

Прокуратурата сезира Министерство на околната среда и водите, съгласно пълномощията си, да уточни законосъобразността на осъществяваните действия на територията на плажната линия на морски плаж „ Смокиня-север “ и „ Каваци-юг “ в гр. Созопол. В случая, при посочените установени нарушавания, следва срочно изговаряне от страна на Министерство на околната среда и водите. 

Министерство на туризма би трябвало да уточни одобряването на нова скица, по реда на чл.13, ал.3 ЗУЧК за слагането на преместваеми обекти и уреди на територията на морските плажове - „ Смокиня -север “ и „ Каваци-юг “ , в това число употребената спомагателна комерсиална повърхност по чл.10, ал.8 ЗУЧК. МТ следва да съобрази с регламента на Защитена територия, дефиниран изключително в параграф 33 и сл.от ДР на Защитена територия по отношение на възможното одобрение на новата скица. Министерството на туризма следва да наблюдава по какъв начин се съблюдават договорите за концесия на морските плажове „ Смокиня-север “ и „ Каваци-юг “.

Информацията за подхванатите дейности, с които са ангажирани трите министерства, би трябвало да се заключи в отчет и да се изпрати на ВАП и Окръжна прокуратура – Бургас в период до 23 юли 2021 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР