Окръжна прокуратура – Пазарджик внесе обвинителен акт спрямо И.Л., на

...
Окръжна прокуратура – Пазарджик внесе обвинителен акт спрямо И.Л., на
Коментари Харесай

ОПГ „Трюфели“ на съд за данъчни измами

Окръжна прокуратура – Пазарджик внесе обвинителен акт по отношение на И.Л., на 48 година, В.Д., на 56 година, А.У., на 56 година, и Д.П., на 51 година

Те са предадени на съд за това, че в интервала от март 2021 година до 05.12.2022 година на територията на област Пазарджик  и на територията на страната са взели участие в проведена незаконна група за да правят в съгласие в страната закононарушения срещу данъчната и финансовата система, за които е планувано наказване отнемане от независимост повече от три години.

Групата е основана с користна цел – закононарушение по член 321 алинея 3 т.1 вр. ал.1 прочие 2 от Наказателния кодекс. Спрямо И.Л. е повдигнато обвиняване като началник на проведена незаконна група.

По делото е открито, че зпрестъпното съдружие е функционирало като е употребило следени търговски сдружения с профил на „ изчезнал търговец “ и „ буфер “, посредством които по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби за образуване на данъчен заем и непозволено възобновяване на Данък добавена стойност от държавния бюджет в изключително огромни размери.

По този метод държавният бюджет е бил ощетен със 765 654 лв. и е изработен опит да бъде ощетен със сума от 823 672 лв., за което на И.Л., В.Д., А.У., Д.П. и на 48-годишната Г.В., шеф на сдружение, е повдигнато обвиняване за осъществено в съучастие  закононарушение по чл.256 ал.2,вр. чл.26 ал.1 и чл.20 от Наказателния кодекс.

Установено е, че „ изчезналите търговци “ били регистрирани без материална, кадрова и финансова обезпеченост.

Те създавали документооборот с погрешно наличие за фиктивни доставки на артикули към следени от проведената незаконна група „ буферни “ сдружения, имитиращи комерсиална активност по бране, рандеман и продажба на диворастящи гъби и трюфели.

В тях фиктивно били назначавани служащи, близки, родственици или доверени лица на четиримата обвинени.

Чрез тези компании видимо се наемали складови бази, офиси, коли и други, с цел да се потвърди, че развиват „ действителна “ активност.

С компаниите четиримата обвинени правили цялостна симулация на икономическа активност.

Така фиктивният документооборот за покупка на гъби и трюфели от буферните сдружения бил представян от сдруженията „ брокери “ пред органите на приходите като действителен и се създавала мнима визия за съществуването на доставки по смисъла на Закона за Данък добавена стойност.

Дружествата „ брокери “ генерирали обилни приходи от държавния бюджет като получавали неследващи им се парични суми – непозволено възобновен Данък добавена стойност.

Чрез мнимите покупки на трюфели и гъби се легализирали добитите по незаконния метод средства и се прикривал техния противозаконен генезис, което е предмет на обвиняване за осъществено закононарушение „ пране на пари “, в което закононарушение са упрекнати двама от членовете на ОПГ – И.Л. и В.Д., както и шеф на дружество-брокер Г.В. – закононарушение по член 253 алинея 4 от Наказателния кодекс.

Всеки в проведената незаконна група е имал избрана роля. И.Л. е бил началник, давал нареждания на останалите участници В.Д., А.У. и Д.П., които те изпълнявали, възлагал общи и съответни цели за осъществяване, набелязвал скица за данъчна машинация и свеждал и направлявал основаването и придвижването на  документалния поток с погрешно наличие. Той контактувал с органите на приходната администрация.

Част от парите са били влагани в закупуването на парцели и коли, за което неотложно след покачване на съответните обвинявания е известена и КПКОНПИ.

По искане на наблюдаващите прокурори цялото открито движимо и недвижимо имущество на петимата обвинени е обезпечено посредством налагането на запори и възбрани, като гаранция за осъществяване на плануваното кумулативно наказване конфискация.

По досъдебното  произвеждане Окръжна прокуратура – Пазарджик е направила изключителни по размер дейности по следствието – разпитани са над осемдесет очевидци, направени са комплицирани стопански експертизи и други Внесеният обвинителен акт е от 425 страници.  Делото е импортирано в съда след извършено интензивно следствие единствено за осем месеца от задържането на лицата.

Спрямо четирима от обвинените са взети ограничения за неотклонение „ задържане под стража “.

Делото е импортирано за разглеждане в Окръжен съд – Пазарджик и следва насрочване на разпоредително съвещание.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР