Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за извършени длъжностни

...
Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за извършени длъжностни
Коментари Харесай

Скандалът се разраства! Ще има ли наказани?! Прокуратурата образува досъдебни производства за престъпления по служба в ЮЗУ Н. Рилски

Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно произвеждане за осъществени длъжностни закононарушения по член 282, алинея 1 от Наказателен кодекс. -престъпления по работа.

Наблюдаващият прокурор след запознаване с материалите от осъществена инспекция,по мотив изявления в медии, по отношение на корупционни практики в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ е решил, че са налице процесуалните предпоставки за това.

От една страна е законният мотив за формиране на досъдебното произвеждане, а точно - известие от способен орган за закононарушение от общ темперамент. От друга страна са задоволително данни, съдържащите се в материалите по преписката – отчет на Министерството на образованието и науката, писмени пояснения и тъжба, сочещи за вероятно осъществено незаконно действие.

В интервала 2015-2022 година от длъжностно лице/лица от Югозападния университет „ Неофит Рилски “ били нарушени и/или не изпълнени служебни отговорности и/или превишена властта или правата. Деянията са осъществени за набиране на полза или причиняване на щета, от което са могли да настъпят немаловажни последствия.

Разследването е предоставено на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - гр. Благоевград. Дадени са подробни инструкции за осъществяване. Скандалът в Югозападния университет избухна в края на предходната година откакто някогашен учител във висшето учебно заведение подаде сигнал в МОН за подправяне на оценки от несъществуващи изпити на дипломирани студенти.

Доц. Стефан Дечев, който сега работи в Нов български университет, разгласява сигнала и във Facebook, отбелязвайки, че става дума за раздадени дипломи за висше обучение на студенти при нанесени оценки от негово име за непроведени в никакъв случай изпити с подправяне на подписа му.

От университета изрично опровергаха обвиняванията на доцент Дечев,срещу тях се оповестиха и студентите, които нарекоха твърденията-лъжи и опит да се дискредитира висшето образователно заведение и обявиха,че е застрашена бъдещата им професионална реализация.

П. Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР