Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство за длъжностни

...
Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство за длъжностни
Коментари Харесай

Прокуратурата откри данни за престъпления в ЮЗУ

Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно произвеждане за длъжностни закононарушения в Югозападния университет „ Неофит Рилски “.

Това се случва три месеца, откакто тя се самосезира поради сигнала от историка Стефан Дечев за тежки нарушавания при вписването на оценки от непровеждани изпити и издаване на противозаконни дипломи в Правно-историческия факултет на висшето образователно заведение.

" Наблюдаващият прокурор, след запознаване с материалите от осъществена инспекция във връзка изявления в медии по отношение на корупционни практики в Югозападния университет „ Неофит Рилски “, е решил, че са налице процесуалните предпоставки за това ", се споделя още в уведомлението.

" В интервала 2015 - 2022 година от длъжностно лице/лица от Югозападния университет „ Неофит Рилски “ били нарушени и/или не изпълнени служебни отговорности и/или превишена властта или правата. Деянията са осъществени за набиране на полза или причиняване на щета, от което са могли да настъпят немаловажни последствия ", оповестяват от Окръжна прокуратура.

Разследването е предоставено на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - гр. Благоевград. Дадени са подробни инструкции за осъществяване.

В края на декември м.г. историкът Стефан Дечев, който до неотдавна беше част от преподавателския състав на Югозападния университет в Благоевград, освети скандални практики с подправяне на оценки и разпределяне на дипломи в Правно-юридическия факултет.

Дечев заяви, че е засякъл минимум 8 студенти, които са получили тапия за висше обучение, без действително да са провели нужните изпити при него.

В основната книга на университета обаче някой е записвал оценки от негово име, с фалшифицирани подписи, за което той уличава ръководителя на катедра " История " доцент Валентин Китанов.
В един от случаите Дечев е открил, че е дадена тапия на жена, която в никакъв случай не е била действителен студент в ЮЗУ. " Доколкото почеркът наподобява един, а всички дисциплини и сложени оценки, както и подписите след тях, като че ли направени на един мирис в избран миг ", написа той в сигнал до Министерството на образованието и науката.
Писмото на Стефан Дечев беше съпроводено с голям брой фотоси и подадено до МОН още на 28 ноември.

Последвалата инспекция на просветното ведомството установи- образование в съкратени периоди, пренасяне от друго висше учебно заведение от друга компетентност, неспазване на продължителността на образованието, неспазване на хорариума по наложителните дисциплини, както и признание на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Това е следващият скандал към Правно-юридическия факултет (ПИФ) на ЮЗУ в последните години -, само че и на куп други политици и магистрати.
Иван Гешев и Младен Маринов бяха решили да прави докторски степени в университета, някогашната говорителка на основния прокурор Сийка Милева и заместничката му Десислава Пиронева са приключили в ЮЗУ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР