Окръжен съд - Пазарджик потвърди налагането на запор на община

...
Окръжен съд - Пазарджик потвърди налагането на запор на община
Коментари Харесай

Съдът потвърди запор на сметката на община Велинград

Окръжен съд - Пазарджик удостовери налагането на запор на община Велинград от страна на частен правосъден реализатор поради отговорности към компанията „ Еко Титан “. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Жалбата на общинското управление в курорта беше поради наложени запори върху вземанията на администрацията от трети задължени лица - общо 34 компании, като множеството от тях ръководят част от най-големите хотели във Велинград.

ЧСИ желае дължимите от тях заплащания да постъпват не в общинската хазна, а непосредствено за покриване на неплатените отговорности на общината към „ Ето Титан “.

Според общинарите наложеният запор е погрешен и незаконосъобразен, тъй като вземанията не са конкретизирани.

От Общината се аргументират, че всички приходи по Закона за локалните налози и такси съставляват обществени общински вземания и се разходват за тъкмо избрани цели в полза на локалната общественост.

Позицията на ЧСИ е противоположна: вземанията на общините са секвестируеми и могат да бъдат предмет на наложително осъществяване.

Задължението на Общината по дългът към „ Ето Титан “ е в общ размер на 7 024 702 лева

Съдът се базира на закона, съгласно който запори на общини не могат да се постановат единствено върху средства по банкови сметки, по отношение на постъпленията като дотация от държавния бюджет, от трансфер или краткотраен безлихвен заем от държавния бюджет, както и върху средства от Европейския съюз.

Но макар че са обществени, общинските вземания от локални налози и такси не постъпват като дотация от държавния бюджет, нито са европейски средства, а и не съставляват обществена общинска благосъстоятелност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР