Окръжен съд-Монтана взе мярка за неотклонение Задържане под стража“ на

...
Окръжен съд-Монтана взе мярка за неотклонение Задържане под стража“ на
Коментари Харесай

Съдът в Монтана задържа под стража нелегален мигрант от Иран, издирван от Интерпол-Техеран

Окръжен съд-Монтана взе мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ на ирански жител, търсен с интернационална заповед за арест поради присъда против него в Иран.
Според документите по делото А. Ш. Г. – 42 годишен бизнесмен, е бил наказан на 1 август 2018 година от съда в град Карач в Иран на 7 години „ Лишаване от независимост “ за строителни измами. Присъдата против А. Ш. Г. е била произнесена в негово неявяване защото през 2017 година със фамилията си той незаконно напуснал Иран, живял 5 години в Турция и още веднъж незаконно се трансферирал в България. В страната ни А.Ш. Г. е бил настанен в Център за бежанци в София. На 25 септември 2022 година А. Ш. Г. е бил хванат в планинска околност край село Гинци, община Годеч, с група незаконни мигранти при опит да преминат границата с Република Сърбия.
При направената инспекция е открито, че А. Ш. Г. се търси с алена бюлетина от Интерпол-Техеран за арест и екстрадиция за изтърпяване на наложеното наказване.
Окръжна прокуратура е направила искане до ОС-Монтана за налагане на мярка „ Задържане под стража “ на иранския жител до привършване на екстрадиционното произвеждане. След като изслуша обвиняването, поисканото за предаване лице и отбраната му, съдът разгласи, че са налице всички условия на закона за взимане на мярката „ Задържане под стража “. Според показаните документи против лицето има издадена присъда „ Лишаване от независимост “ за измами, каквото закононарушение е криминализирано и по българския Наказателен кодекс. Налице е и действителна заплаха А. Ш. Г. да се укрие, откакто е дошъл в България по нерегламентиран метод и е хванат при нов опит за незаконно прекосяване на българската граница на път към Западна Европа. Затова за обезпечаване на същинското екстрадиционно произвеждане против А. Ш. Г. Оценка за съвместимост му дефинира мярка за неотклонение „ Задържане под стража “. При разглеждане на делото на арестувания бе обезпечен преводач от фарси.
Определението на съда може да се апелира и стачкува в 3-дневен период пред Апелативен съд-София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР