Окръжен съд - Монтана потвърди решение на районния съд, с

...
Окръжен съд - Монтана потвърди решение на районния съд, с
Коментари Харесай

Прокуратурата плаща 2 бона на мъж от Монтанско, неправомерно обвинен и лежал в затвора

Окръжен съд - Монтана удостовери решение на районния съд, с което Прокуратурата на Република България е наказана да заплати на Г. Л. Г./42 г./ от село Д. Б., област Монтана 2000 лв. обeзщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено повдигнато обвиняване за кражба, изтърпял е наказване „ Лишаване от независимост “, само че по-късно досъдебното произвеждане е било прекъснато.
През 2013 година против Г. Л. Г. е било формирано наказателно дело за осъществена кражба в изискванията на рисков рецидив, по което той е бил приет за отговорен и наказан на „ Лишаване от независимост “ като е излежал в пандиза 9 месеца и 17 дни. С решение на Върховен касационен съд от 2015 година наказателното произвеждане против Г. Л. Г. е било обновено и на 19 август 2015 година с разпореждане на Районна прокуратура - Монтана досъдебното произвеждане против него е прекъснато заради необоснованост на обвиняването по неоспорим метод. Г. Л. Г. е завел против Прокуратурата дело по Закона за отговорността на страната и общините за вреди /ЗОДОВ/, с което е претендирал за обезщетение от 10 000 лв. за претърпени неимуществени вреди поради непозволено повдигнатото обвиняване и лишаването му от независимост. С решение от 13 октомври 2020 година РС- Монтана е осъдил Прокуратурата да заплати на Г. Л. Г. 2000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, както и да му заплати разноските по делото.
Районна прокуратура - Монтана апелира постановения от районния съд акт като твърди, че у Г. Л. Г. не е настъпило прочувствено увреждане в обществен и здравословен проект, изразило се в претърпени оскърбление и стрес, и моли за изменение на решението на съда и постановяване на ново, с което да се отхвърли или бъде понижено присъденото обезщетение. След като се срещна с всички обстоятелства и документи по делото въззивният съд одобри, че са налице предпоставките на закона за ангажиране отговорността на страната в лицето на Прокуратурата на Република България, от чиито дейности са породени вреди на Г. Л. Г. като нелегално му е повдигнато обвиняване за закононарушение, за което е бил оневинен.
„ Безспорно ориентираната към ищеца наказателна принуда е засегнала неговата чест и достолепие, осъждането му е асъдействало за една неустановеност по отношение на бъдещето му в персонален проект “, разгласи съдът и удостовери присъденото на Г. Л. Г. обезщетение от 2000 лева като „ заслужено и задоволително, с цел да го компенсира за претърпените от него вреди “.
Решението не предстои на касационно обжалване.

*Снимката е илюстративна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР