Окръжен съд-Монтана осъди НЗОК да заплати на МБАЛ „Св. Николай

...
Окръжен съд-Монтана осъди НЗОК да заплати на МБАЛ „Св. Николай
Коментари Харесай

НЗОК плаща 41 685 лева на болницата в Лом за помощ на граждани над договорения лимит

Окръжен съд-Монтана осъди НЗОК да заплати на МБАЛ „ Св. Николай Чудотворец “-Лом 41 685.88 лв. заплащане за оказана от здравното заведение, само че неплатена от касата болнична помощ. Според желае на многопрофилната болница макар подписаните контракти за оказване на болнична помощ по клинични пътеки, по амбулаторни процедури и за лекуване на злокачествени болести и неналичието на открити нарушавания при ежемесечния надзор от РЗОК, през месеците ноември, декември 2016 година и м. януари, февруари и март 2017 година РЗОК върнала на болничното заведение финансови доклади и медицински документи за диагностика и лекуване на пациенти на стойност 58 170 лв., а средствата не били платени. Болницата е поискала от съда да постанови решение касата да заплати сумата с лихвите. НЗОК счита желае за безпочвен и моли съда да го отхвърли.
След като се срещна с доказателствата по делото и с експертизите на движимостите лица съдът разгласи, че неплатените за ноември и декември 2016 година и януари 2017 година суми са поради неточности и пропуски в подадените в касата документи, а сумите за февруари и март 2017 година в размер на 33 838 лв. са отказани от НЗОК/РЗОК - Монтана като превишаващи лимита. Претендираните за възнаграждение действия за тези два месеца са осъществени, а в подписаните сред НЗОК и МБАЛ-Лом контракти липсва уговорка за прекратяване даването на болнична помощ при положение на привършване на авансово избраните лимитирани бюджети.
„ Такава уговорка би била и противоконституционна, защото би лишила здравноосигурените лица от свободен достъп до болнично лекуване “, обявиха магистратите. Затова Окръжен съд-Монтана осъди НЗОК да заплати на болничното заведение в Лом 33 838 лв. - неизплатени средства за открита надлимитна активност за февруари и март 2017 година дружно с лихвата от 7847.88 лв. за забавените заплащания. В останалата част от желае до претендирания размер от 58 170 лв. съдът не откри да се касае за осъществени медицински услуги, представляващи надлимитна активност, и в тази част исковата рекламация бе оповестена за неоснователна.
Решението предстои на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР