Окръжен съд – Враца наложи ефективно наказание от две години

...
Окръжен съд – Враца наложи ефективно наказание от две години
Коментари Харесай

Врачанският окръжен съд наложи ефективно наказание на подсъдим, предизвикал катастрофа със загинал мъж

Окръжен съд – Враца наложи дейно наказване от две години „ отнемане от независимост “ на подсъдимия Й. Ч., което да изтърпи при първичен „ общ режим “. Той бе приет за отговорен в това, че на 15.11.2022 година, към 18.15 часа, при ръководство на лек автомобил " Мерцедес ", движейки се по път сред селата Рогозен и Сираково, на един километър преди табелата за начало на c. Рогозен, е нарушил чл.20, ал.2, изр.1 от ЗДвП - задължаващ лидера на пътното транспортно средство, при избиране скоростта на придвижването да се преценява с съответните условия на видимост, с цел да бъде в положение да спре пред всяко предвидимо затруднение - е управлявал лекия автомобил в тъмната част на денонощието със скорост от 82 км/ч - несъобразена с осветеността на пътя и по несъобразителност е провокирал злополука. Подсъдимият настигнал попътно движеща се мотофреза “RAIDER RD “, с прикачено към нея самоделно ремарке, нерегистрирано и без нужната светлинна сигнализация за придвижване по републиканската пътна мрежа, и е блъснал с предната част на автомобила ремаркето в задния похлупак, при което по несъобразителност е предизвикал гибелта на седящия в ремаркето В. В. (на 70 г.).

Делото мина в едно съвещание, като по искане на подсъдимия Й. Ч. и неговата отбрана се организира по реда на съкратеното правосъдно разследване - по гл. 27, член 371 т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Подсъдимият призна напълно обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях.

При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да понижи наложеното наказване с една трета. Съдът наложи на Й. Ч. дейно наказване, което след редукцията е две години „ отнемане от независимост “ при първичен „ общ режим “ на изтърпяване.

Съдът също лиши подсъдимия от правото да ръководи МПС за период от две години, считано от влизане на присъдата в законна мощ. Той ще заплати и направените разходи в досъдебното произвеждане.

В това правосъдно произвеждане не бяха предявени цивилен искове.

Мотивите на съда ще бъдат направени в законоустановения период.

Присъдата на Окръжен съд – Враца не е дефинитивна, а предстои на обжалване и протестиране в законоустановения период пред Апелативен съд – София.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР