Окръжен съд – Враца днес взе най-тежката мярка за неотклонение

...
Окръжен съд – Враца днес взе най-тежката мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Врачанският окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж, обвинен в палеж

Окръжен съд – Враца през днешния ден взе най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на М. М.

Той е притеглен в качеството на обвинен от Окръжна прокуратура – Враца за това, че на 27 октомври т. година, към 05:30 ч. в същия град в жк „ Дъбника “, на неохраняем паркинг, е запалил имущество със забележителна стойност – лек автомобил „ Део Нубира “, благосъстоятелност на В. Т., като пожарът се е популяризирал и върху друго имущество със забележителна стойност – товарен автомобил „ Ситроен Джъмпи “, владеене на Т. Т. и лек автомобил „ Ситроен Ксара Пикасо “, благосъстоятелност на И. Ц.

За това закононарушение законодателят е планувал наказване „ отнемане от независимост ” за период от 3 до 10 години.

Съдът одобри, че са налице всички, изискуеми от закона предпоставки за вземането на най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на М. М. Налице е обосновано съмнение за съпричастност на обвинения към действието, в което е упрекнат. „ В извънредно късия интервал на следствие са събрани в задоволителна степен по размер и тежест доказателства, свързващи обвиненото лице с инкриминираното действие.

На второ място, с цел да се вземе мярка за неотклонение “задържане под стража ”, е належащо съществуването на действителна заплаха обвинения да се укрие или извърши друго закононарушение. В съответния случай съдът намира, че заплаха М. М. да се укрие не е налице. Има доказателства за трайна обязаност на обвинения с съответно местоживеене, защото същия има адрес, на който обитава в Република България. Налице е обаче заплаха обвиненият да извърши друго закононарушение. Той е осъждан, като му е наложено наказване " отнемане от независимост ", чието осъществяване е отсрочено за период от три години, а сегашното действие попада в изпитателния период по това условно наказание. От значение за действителността на тази заплаха от осъществяване на друго закононарушение е и самата социална заплаха на действието, за което е притеглен обвиненият и методът на осъществяването му. В случая действието е с висока степен на социална заплаха, като това дава съображение на съда да одобри, имайки поради и висока социална заплаха на обвинения, че във връзка с него съществува действителна заплаха от осъществяване на друго закононарушение и възпрепятстване на следствието “ – се споделя в претекстовете на съда.

Определението на Окръжен съд – Враца предстои на обжалване и протестиране в тридневен период пред Апелативен съд – София.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР