Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на България да заплати

...
Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на България да заплати
Коментари Харесай

Прокуратурата плаща 5 700 лева обезщетение на ломчанин, незаконно обвинен в детска порнография

Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на България да заплати на А. К. М. от Лом 5 700 лв. обезщетение за имуществени и неимуществени вреди от нелегално повдигнато му обвиняване за детска порнография.
През 2013 година А. К. М. е работил като шеф на Дирекция „ Социално подкрепяне “ – Лом. През месец март с. година са му повдигнати обвинявания, че в интервала 2009–2012 година е набирал или употребявал малолетни и малолетни лица да вземат участие в нецензурен подиуми по Интернет, създавал е и разпространявал нецензурен материали с малолетни и малолетни, както и че е държал или набавял за себе си или за други лица посредством Интернет нецензурен материали с малолетни. А. К. М. е бил притеглен като обвинен и му е взета мярка за неотклонение „ Подписка “. През април 2013 година против А. К. М. е направен от Районна прокуратура - Лом обвинителен акт и е формирано наказателно дело, по което през ноември 2014 година е бил приет за отговорен и наказан на 1 година и 6 месеца „ Лишаване от независимост “ условно и 2 000 лв. санкция. Присъдата е била анулирана от Оценка за съвместимост – Монтана и делото е върнато на районна прокуратура – Лом.
По случая през 2016 година е почнало ново дело против А. К. М. като през идващите години наказателното произвеждане по част от обвиняванията е било прекъснато заради погасяване по отминалост, а по останалите обвинявания А. К. М. е бил оневинен.
Последната оправдателна присъда от 2020 година е доказана през юни 2021 година от Окръжен съд – Враца и е влезнала в действие. В искова молба до Оценка за съвместимост – Монтана А. К. М. твърди, че вследствие на повдигнатите обвинявания той е бил освободен от служба и е претърпял огромни финансови вреди от неполучаване на трудово заплащане. Според него повдигнатите му обвинявания за закононарушения с висока степен на социална заплаха са уязвили съществено професионалната му реализация, никой не желаел да го наеме на работа, лимитирано било и правото му на свободно напредване, наложило му се да тегли потребителски заеми, с цел да се устоя, сринати били престижът и положителното му име, влошило се и здравословното му положение. За нелегално повдигнатите му обвинявания А. К. М. претендира по Закона за отговорността на страната и общините за вреди /ЗОДОВ/ за възнаграждение на 200 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и 107 104 лв. за имуществени вреди. Прокуратурата е оспорила както основанието, по този начин и размера на исковете. След като се срещна с писмените и гласови доказателства по делото съдът одобри, че според закона Държавата дава отговор за вредите, породени на жителите от прокуратурата при обвиняване в осъществяване на закононарушение, в случай че лицето бъде целесъобразно или в случай че наказателното произвеждане бъде прекъснато заради това, че действието не е осъществено от лицето. Прекратяване на наказателното произвеждане заради изтекла отминалост за наказателно гонене не е измежду плануваните в закона учредения за отговорността на Държавата за вреди. А. К. М. е оневинен само с влезнала в действие присъда от 2.06.2021г. за закононарушението набиране или потребление на лица, ненавършили 18-годишна възраст да вземат участие в нецензурен подиуми и единствено за това безпричинно повдигнато и подържано от Прокуратурата обвиняване са налице учредения за ангажиране отговорността на Държавата за вреди. За останалите обвинявания съгласно магистратите не е открито да са безпричинно повдигнати, защото няма влезнала в действие оправдателна присъда. Поради това Окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България да заплати на А. К. М. /44 г./ 3 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и 2 700 лв. обезщетение за имуществени вреди от нелегално обвиняване. Съдът отхвърли предявените искове за обезщетение за неимуществени вреди над почетения до предявения размер от 200 000 лв. и за възнаграждение на обезщетение за имуществени вреди над почетения до предявения размер от 107 104 лв., като неоснователни. 
Решението предстои на обжалване пред Апелативен съд-София в двуседмичен период. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР