Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд –

...
Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд –
Коментари Харесай

Оставиха в ареста майка и син, обвиняеми за трафик на чужденци

Окръжен съд – Бургас удостовери определение на Районен съд – Бургас и взетата по отношение на обвинените Димитринка К. и Величко Н. мярка за неотклонение „ Задържане под стража “.

Припомняме, че двамата са обвинени за това, че на 01.02.2022 година, към 07:30 ч., в гр. Бургас, по бул. ”3ахари Стоянов ”, в посока към светофарно кръстовище за кв. ”Горно Езерово ” и пътен възел „ Юг “, за да набират за себе си имотна полза, незаконно подкрепили 61 чужденци, жители на Афганистан, да обитават и минават в страната в нарушаване на закона – член 8, алинея 1 и член 19, алинея 1, т. 1 от Закона за чужденците в Република България, като действието е осъществено посредством потребление товарен автомобил марка „ Мерцедес ”, благосъстоятелност на И. Х. и във връзка с повече от едно лице, както и във връзка с ненавършили 16 – годишна възраст лица (престъпление по член 281, алинея 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК).

Делото бе гледано по тъжби на двамата обвинени. Пред актуалната въззивна инстанция бранителят на обвинените пледира по отношение на тях да се вземе по-лека мярка за неотклонение, а точно „ Домашен арест “, следен чрез електронно наблюдаване. Димитринка К. помоли съда по отношение на нея да бъде взета мярка за неотклонение „ Домашен арест “, като уточни, че няма да се укрие. Обвиняемият Величко Н. изиска по отношение на него да бъде взета мярка за неотклонение „ Домашен арест “ или „ Парична гаранция “. Мотивира настояването си с това, че дамата, с която живее на фамилни начала, е бременна в четвъртия месец, както и с желанието си да се лекува.

Престъплението, за което Димитринка К. и Величко Н. са привлечени като обвинени е наказуемо с „ Лишаване от независимост “ от една до шест години и Глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лв., т.е. тежко съзнателно закононарушение по смисъла на закона.

Настоящият въззивен състав откри за верен и аргументиран извода на първоинстанционния съд, че към сегашния миг са събрани задоволително доказателства в поддръжка на тезата, че е налице обосновано съмнение майката и синът да са направили закононарушението, за което им е предявено обвиняване. И съгласно въззивният съд по делото се съдържат данни, сочещи на заплаха от укриване на Димитринка К. е Величко Н., в случай че не бъдат арестувани. В претекстовете си съда споделя: „ В този смисъл са налице доказателствени източници, сочещи, че откакто товарният автомобил, с който са били транспортирани чужденците е аварирал в гр. Бургас, обвинените, както и още едно съпътстващо ги лице, са избягали от местопроизшествието с лек автомобил марка „ Ауди “ и са се укрили. Това е наложило полицейските чиновници да търсят трите лица, като Величко Н. и Димитринка К. са били арестувани вечерта на 01.02.2022 година, а третото лице, което ги е придружавало, към момента не е открито “.

В поддръжка на извода за съществуване на действителна заплаха от укриване, съгласно въззивната инстанция са и данните, че обвиненият Величко Н. и неговият брат са обитавали във Федерална Република Германия, където са работили в разнообразни автомобилни сервизи, а тяхната майка – обвинената Димитринка К. също постоянно е пътувала до там.

Окръжен съд – Бургас изцяло се солидаризира с изводите на първостепенния съд за съществуването и на действителна заплаха от осъществяване на ново закононарушение от страна на обвинените, ако същите са на независимост. „ В случая става дума за обвиняване за авансово премислена и планувана незаконна активност, обвързвана с незаконно подкрепяне на 61 чужденци да минават в страната в нарушаване на закона, осъществена в съучастничество от обвинените. В практиката на Европейски съд по правата на човека се приема, че съгласуваният или проведен темперамент на твърдяните незаконни действия може да бъде от голяма важност за оценката на характерни опасности за укриване или осъществяване на закононарушение. Тази конкретика на активността, в чието осъществяване Димитринка К. и Величко Н.са упрекнати, разрешава да се одобри, че заплахата от осъществяване на нова незаконна активност е със сериозен интензитет и постанова по – непоколебим метод в преценката за адекватност на използваната мярка за неотклонение “, безапелационни са окръжните магистрати.

Бургаският областен съд заключи, че що се отнася до декларираните от отбраната здравословни проблеми на обвинения Величко Н., от показаната пред сегашния съд епикриза от 09.02.2022 година, издадена от Отделение по нервни заболявания при „ УМБАЛ – Бургас “ АД, е видно, че същият е изписан с усъвършенстване от лечебното заведение, с предписана терапия за дома. От тази епикриза може да се заключи, че моментното здравословно положение на Величко Н. не е дотолкоз влошено, че да е спънка да изтърпява мярка за неотклонение „ Задържане под стража ”.

Определението на Окръжен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР