Окончателното заявление на Булгаргаз за по-високи цени на газа с

...
Окончателното заявление на Булгаргаз за по-високи цени на газа с
Коментари Харесай

Булгаргаз: Недостиг на газ няма да има, но си искаме парите от София до 25.10

Окончателното заявление на " Булгаргаз " за по-високи цени на газа с 32% ще бъде импортирано на 1 ноември. Вижда се изключителна обстановка в Европа, всички държавни управления, Европейска комисия признаха, че има енергийна рецесия и дефицит на природен газ, което докара до рекордни цени на газа и се стигна до 120 евро на мегават/часа. Ако се върнем юни - цената на тържищата беше 5 евро, 24 пъти нарастване на цената на природния газ. Това изясни Николай Павлов, изпълнителен шеф на " Булгаргаз " пред бТВ.

Той разясни, че цените в този момент са към 100 евро в Европа, което води до нарастване на цената на ел.енергията, то се внесе и в България. При нас обстановката е напълно друга, едвам 6-8% от ел.енергията се създава от природен газ, в Европа делът е 30%.По отношение на " Булгаргаз " и клиентите се съблюдава проектът и се нагнетяват повече количества, в сравнение с има предходната година, посочи Николай Павлов.

Пазарът на природен газ е либерализиран, само че би трябвало да се означи, че пазарът е напълно подвластен от импорт, имаме контракти и за съветски и за азерски газ, разясни още шефът на Булгаргаз. Осигурени са количествата за българския пазар и няма да се допусне дефицит на газ, безапелационен бе Павлов.

Дългът на Топлофикация - София

За " Топлофикация - София " той сподели, е дългът на сдружението е огромен проблем за " Булгаргаз " и енергийната сигурност. То съставлява 30% от портфейла на " Булгаргаз " - 131 млн. лева са просрочените отговорности, всяка година по това време дългът нараства, а в края на годината стига 200 млн. лева

Това е сериозна опасност, по тази причина през вчерашния ден е изпратено писмо, с цел да се вземе решение и дългът на " Топлофикация-София " да бъде погасен, изясни Павлов.Ако не си платят парите - има риск, защото " Булгаргаз " няма да може си заплати доставения газ. Срокът, който им е даден, е 25 октомври.

Павлов не има вяра да се стигне до нарушение на отоплителния сезон в столицата, само че дългът би трябвало да се заплати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР