Окончателно - указът на президента Румен Радев, с който главният

...
Окончателно - указът на президента Румен Радев, с който главният
Коментари Харесай

Официално - Иван Гешев вече не е главен прокурор, излезе указът на Радев

Окончателно - указът на президента Румен Радев, с който основният прокурор Иван Гешев се освобождава предварително, е оповестен в Държавен вестник.

Официално с подписа на президента някогашният обвинител номер 1 беше отхвърлен от поста на 15 юни, след предложение от страна на Висш съдебен съвет.

 

На 12 юни основният прокурор бе освободен предварително от кадровиците на правосъдната власт, а през вчерашния ден те уволниха и всичките му заместници.

 

Самият Гешев оспори в обръщението си към народа избора на неговия правоприемник Борислав Сарафов преди обнародването на указа на президента, който удостовери отстраняването му след решението на прокурорската гилдия от Висшия правосъден съвет с 16 гласа " за " и 4 " срещу ".

 

Вече някогашният държавен обвинител №1 в понеделник заключи, че до през днешния ден страната е била с двама основни прокурори.

" Дори се оказахме в парадоксалната обстановка, в един миг още преди да е обнародван указът за освобождението ми официално да има двама основни прокурори. Явно страхът е огромен и графикът на дълбоката страна и задкулисието би трябвало да бъде спазен с цената на всичко ", сподели Гешев във видеобръщението, с което разгласи, че подава оставка и като редови прокурор и заключи, че е налице невиждана политическа интервенция за преодоляване на прокуратурата.

 

Гешев даде поръчка и за политическа кариера.

След като разгласи, че е подал оставка и като прокурор, прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет почете подаденото му заявление единствено за 15 минути с 8 гласа " за ", с което Иван Гешев се отхвърли от опцията да бъде преназначен във Върховната касационна прокуратура. Преди това правосъдният министър Атанас Славов пък беше безапелационен, че няма по какъв начин той да бъде възобновен като прокурор, тъй като е предварително отхвърлен за уронване на престижа на правосъдната власт.

 

А в това време излъченият от прокурорската гилдия за изпълняващ длъжността основен прокурор Борислав Сарафов провокира бурни реакции измежду обществото и политиците от ДБ-ПП, които настояха незабавно да подаде оставка и даже заплашиха с отдръпване от властта.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР