Окончателно реши минималната работна заплата да е 50% от средната

...
Окончателно реши минималната работна заплата да е 50% от средната
Коментари Харесай

Окончателно: Парламенът прие увеличението на минималната работна заплата

Окончателно реши минималната работна заплата да е 50% от междинната за страната.

Периодът, който ще се гледа за изчисленията, включва последните 2 тримесечия на миналата година и първите 2 тримесечия от настоящата година. Увеличението ще е в действие от 2024 година.
Идеята минималната работна заплата
да е „ не по-малко от 50% от брутната междинна заплата “ обаче, получи единствено 53 гласа „ за “, 69 срещу, 76 се въздържаха и по този начин се стигна до крайното решение. 159 депутати го поддържаха, а 44 се въздържаха – от Демократична България и „ Възраждане “.

Решението влиза в действие 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата стартира от 1 септември и влиза в действие от новата година.

В хода на разискванията Искрен Арабаджиев от „ Продължаваме Промяната “ означи, че концепцията на законопроекта е да вкара предвидим механизъм за определянето й. Растящата инфлация и систематичното подценяване на
размера на минималната работна заплата
по отношение на общото равнище на възнагражденията водят до некомпетентност на приходите на голям брой хора и ги слага в действителен риск от попадане под линията на беднотия в идващите месеци и години, добави депутатът. Според Арабаджиев обвързването със междинната работна заплата ще докара до по-голяма поддръжка и по-справедливи хонорари.

Севим Али съобщи, че Движение за права и свободи означи, че в България
сред 650 и 700 хиляди души работят
на минимална работна заплата. 40 хиляди от тях са в обществения бранш.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС съобщи, че с цел да се спрат другите спекулации отдръпват предлагането си за „ брутна минимална работна заплата “ и предложиха отпадане на думата брутна. На първо четене депутатите одобриха минималната работна заплата да се дефинира като „ брутна минимална работна заплата “. Това провокира
рецензиите на левицата,
че с вкарването на понятието брутна отпада клас прослужено време и действително приходите вместо да усилят ще бъдат по-ниски.

Георги Свиленски от „ Българска социалистическа партия за България “ означи, че след 41 опити най-сетне този кодекс ще се гледа. Той напомни, че волята на народните представители при приемането на законопроекта на първо четене е била минималната работна заплата да бъде 850 лева Докато ние обсъждаме минималната работна заплата – в едно от комерсиалните сдружения в Министерство на защитата заплатата на изпълнителния шеф е 14 хиляди лв., т.е. тя е 20 минимални заплати, разяснява депутатът.

Колегата му Драгомир Стойнев уточни, че минималното работно заплащане е основана, с цел да се търси обществена правдивост и да се преодолее употребата на служащия, тъй като България е на първите места по брой работещи небогати.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР