Окончателно: Осъдиха мъж да плати 25 000 лева обезщетение за

...
Окончателно: Осъдиха мъж да плати 25 000 лева обезщетение за
Коментари Харесай

Окончателно: Осъдиха мъж да плати 25 000 лева обезщетение за счупен крак на негов познат

Окончателно: Осъдиха мъж да заплати 25 000 лв. обезщетение за строшен крайник на негов прочут

Решението на Окръжен съд - Русе, с което е наказан Ю. Р. да заплати на И. Й. 25 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от непозволено увреждане, бе доказано от по-горната инстанция и влезе в законна мощ.

На 05.06.2017г. към 17 ч. 57-годишният тогава Ю. Р. отишъл пред блока на ищеца и по телефона му споделил да слезе, с цел да изяснят влошените си връзки. При идването на 50-годишния И. Й., ответникът го блъснал с ръце. Вследствие на това, потърпевшият отстъпил крачка обратно, предпазвайки се по едно и също време от удар в паркирал микробус и от попречване в бордюра. Тежестта на тялото му останала единствено върху десния му крайник, който не съумял да понесе натоварването, изкривил се в колянната става и се счупил латералния кондил на дясната голямопищялна кост. В „ Спешно поделение “ крайникът бил имобилизиран с шина.

Лекарите обяснили на ищеца, че счупването е комплицирано и тежко, заради което се постанова оперативна намеса и слагане железна остеосинтеза за вярното позициониране и зарастване на костта. Тъй като имплантът коствал 1 200 лв. и не се заплащал от здравната каса, заради неналичието на средства, И. Й. не съумял да се подложи на интервенция. За породената по несъобразителност междинна телесна щета Ю. Р. бил наказан на наказване пробация, а И. Й. изискал от Окръжен съд – Русе виновникът да му изплати обезщетение за претърпените неимуществени вреди.

Състав на Окръжен съд – Русе съобрази, че болките и страданията на ищеца не се лимитират единствено до изживените сега на счупването на крайници и последвалия дълъг интервал на медицински операции и лекуване, а не престават и все още, като непринудено възобновяване не се планува. От показанията на очевидец и заключението на съдебно-медицинската експертиза се открива, че в резултат на повредата И. Й. още изпитва усложнения с напредването си и му следва интервенция за промяна на колянна става. Според съда, искът е потвърден и претенцията следва да се почете в размер на 25 000 лева, ведно със законната рента, както и разноските по делото.

Това решение е било обжалвано от ответника с претекст, че компенсацията е прекалено, като не е регистрирано съпричиняване и, че с отхвърли си от стационарно лекуване и интервенция, И Й. е съдействал за непълното възобновяване от счупването. Тези доводи са признати от Апелативния съд за неоснователни. Според въззивните магистрати, избраният от Окръжен съд – Русе размер на компенсацията е обективен, а правосъдният акт е верен и закономерен.

Решението на Окръжен съд - Русе към този момент е дефинитивно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР