Окончателно оправдаха пловдивските лекари д-р Борис Кузманов и д-р Христо

...
Окончателно оправдаха пловдивските лекари д-р Борис Кузманов и д-р Христо
Коментари Харесай

След 13 години окончателно оправдаха пловдивски лекари, обвинени за смъртта на пациентка

Окончателно оправдаха пловдивските лекари доктор Борис Кузманов и доктор Христо Кунчев, заяви за Plovdiv24.bg юрист Стефан Левашки. Делото се е гледало през днешния ден във Върховния касационен съд, който се произнася за трети и финален път по това дело.

Така, след 13 години въпросът е решен дефинитивно в интерес на доктор Кузманов, за който се знае, че е наследник на някогашния ректор на Аграрния университет в Пловдив професор Йорданка Кузманова и племенник на брачната половинка на президента Петър Стоянов - Антонина Стоянова.

Двамата пловдивски лекари бяха арестувани за гибелта на 77-годишната Елена Венкова. Повдигнато им бе обвиняване за причиняване на гибел по неведение или немарливо осъществяване на професионалните отговорности.

На 26 септември 2009 година в частната гинекологична клиника " Торакс “ доктор Елена Венкова умира. Седмица по-рано тя постъпва там за биопсия, само че при интервенцията са пробити матката и едно от тънките вътрешности. Жената прави перитонит, развива и дихателна непълнота и лекарите не съумяват да  я спасят.

Д-р Кузманов е лекарят, направил биопсията, а доктор Кунчев е бил дежурен в клиниката по това време и е упрекнат, че не е назначил в точния момент нужните проучвания, когато положението на пациентката почнало да се утежнява. 

Елена Венкова е била старши помощник във ВМИ-Пловдив. Съпругът й също е пенсиониран хирург. Лично той повдигна обвиняванията против неговите сътрудници. Потърпевшите щерка, наследник и брачен партньор предявиха и иск, взаимен към двамата лекари - доктор Борис Кузманов, дежурният на промяна доктор Христо Кунчев и лечебното заведение, в размер на 450 000 лв. - по 150 000 на двамата лекари и на шефа на заведението.

Делото беше гледано три пъти на първа инстанция, която даде по 1,6 месеца условно на двамата медици. Апелативният съд удостовери. Върховен касационен съд обаче отменяше присъдата и връщаше делото за ново разглеждане с аргумента, че погрешно е прибавен законът и са позволени процесуални нарушавания.

Последваха още обсъждания - от нов състав на Апелативния съд в Пловдив през 2018 година, който оневини медиците и по този начин процесът още веднъж стигна до Върховен касационен съд.

. Повдигнати му бяха обвинявания за разпространяване на опиати, само че бе освободен от съда с парична гаранция. Тогава той се оправда, че е протегнал ръка към опиатите поради умрялата пациентка.

13 години по-късно доктор Кузманов и околните му получават справедливостта, която чакат, а точно оправдателната присъда.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР