Окончателно Народното събрание прие нов закон за Българската народна банка

...
Окончателно Народното събрание прие нов закон за Българската народна банка
Коментари Харесай

Със съпротива от Възраждане, БСП и Има такъв народ: Парламентът прие нов закон за БНБ

Окончателно Народното събрание одобри нов закон за Българската национална банка (БНБ), който ще разреши страната да се причисли към еврозоната и ще влезе в действие откакто това стане факт. Законът беше утвърден от Министерския съвет в последните работни дни на 2023 година В поддръжка на предложенията гласоподаваха представителите на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи, не поддържаха " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".
Нюансът сред опозиционните обединения е, че партията на Костадин Костадинов се афишира срещу присъединението към еврозоната, обединенията на Корнелия Нинова и Слави Трифонов настояват, че са съгласни със промяна на валутата, само че в миналото, незнайно по кое време.
Дебатът в пленарната зала се проточи към три часа и в забележителната си част изобщо не засягаше стопанската система и финансите на страната. До огромна степен полемиката беше завладяна от " Възраждане " и " ИТН ", с цел да употребяват пленарното време за значимите за тях тематики, надлежно за референдум против еврото и офанзиви към подуправителя на Българска народна банка Андрей Гюров от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Малко всъщност
Георги Ганев от " Продължаваме промяната - Демократична България " изясни, че в този момент България поддържа наложителни запаси, които са упора за валутния ръб. След присъединението към еврозоната този ангажимент ще отпадне и " това ще освободи запас ", от който една част може да отиде за кредитиране.
" Една от главните изгоди, заради които нашата парламентарна група поддържа този законопроект и влизането в еврозоната, е да стартира да се капиталообразува повече в България, а това става с кредитиране, действителен запас, който да може да се насочи към стопанската система ", сподели Ганев. Добави, че след присъединението към еврозоната България ще може да генерира по-висока рентабилност по запасите.
БСП счете за подходящо да съпоставя България с Дания и Швеция: " Не би трябвало да се бърза с влизането в еврозоната на някогашните социалистически страни, тъй като ще изостанем повече от това, което сме сега. Дания и Швеция не са в еврозоната, само че са в първата петица по икономическо развиване, преди Германия ", съобщи Борислав Гуцанов от социалистическата партия.
" Възраждане " видя загуба на суверенитет, в случай че в България се вкара единната европейска валута. Обратната позиция е, че, когато страната одобри еврото, ще има глас в Европейската централна банка (ЕЦБ) и няма да е просто наблюдаващ на процесите и решенията.

Лични нападки
Между " ИТН " и " Продължаваме промяната - Демократична България " се чуха и персонални нападки за назначения. Тон даде ръководителят на парламентарната група на Слави Трифонов Тошко Йорданов, който - напълно без връзка с дебата за еврозоната - загатна, че брачната половинка на Венко Сабрутев работи в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и това дали не е спор на ползи.
В стила на Йорданов Сабрутев от " Продължаваме промяната - Демократична България " нападна назад: " Павела Митова дали не беше назначена в БЕХ по времето на Вашия енергиен министър (Александър Николов в държавното управление " Петков " - бел. авт.) и дали това не е спор на ползи, а? ". Митова отвърна, че има подготовка за длъжността, която е заемала преди да стане народен представител:
" Не считам, че съм в спор на ползи за длъжността, която съм заемала преди да бъда депутат. Както и не считам, че Вие сте в спор на ползи за това, че брачната половинка Ви заема служба. Аз почитам нейната подготвеност в региона на енергетиката. Бихте бил в спор на ползи, в случай че си позволите да заемете длъжността изпълнителен шеф на БЕХ ".
" Възраждане ", Явор Божанков и Искрен Митев от " Продължаваме промяната - Демократична България " също съблюдаваха обичая си да се наскърбяват взаимно и да си подвикват от депутатските си кресла. Този път обаче не се стигна до струпване пред парламентарната естрада и физически закани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР