Около половината фирми у нас не са защитени в интернет.

...
Около половината фирми у нас не са защитени в интернет.
Коментари Харесай

Киберпрестъпниците все по-изобретателни: Какво ново ще дебне мрежите през 2022 г.

Около половината компании у нас не са предпазени в интернет. Това демонстрира изследване на Държавната организация за електронно ръководство измежду компании от IT бранша и промишлеността.

69% от родните компании не са провеждали образование на личния състав за киберсигурност. Над 60% нямат проект за деяние при киберинцидент, а 42 на 100 не пазят електронната си поща.

Една четвърт от българските компании са били цел на хакерска атака от началото на Коронавирус пандемията, а 46 % нямат визия какво да вършат, в случай че станат жертва на кибер нарушители.

Какви ще са новите рискове в мрежата пред бизнеса и потребителите, предвиждат пред bTV специалисти по сигурност.

Опитът за рестартиране на стопанската система през идната година, все множеството умни устройства, бързият интернет и обществената изолираност ще основат опция за кибер офанзиви освен към бизнеса, само че и към персоналното пространство на потребителите на онлайн услуги.

„ Трябва да знаем какво стимулира нарушителите да нападат консуматори и бизнес, 85% са финансовите аргументи, а останалите 15 % са известност “, съобщи Ясен Танев, специалист по киберсигурност.

Топ заплахите са усъвършенствани криптовируси, наречени рансумеър, които заключват данните ви, с цел да изискат откуп. Те ще бъдат изпращани целеустремено към незащитени мрежи и устройства.

Заплаха №1 - Ransomware, CryptoMiners, BotNet Zombie


„ Имаме нарастване със 61% за 2021 година и ФБР следи, има 100 типа разнообразни рансъмуера в пространството и в случай че продължава с тези темпове, няма да има нито един, който да не е обиден от този криптовирус “, изясни Мирослав Стефанов, шеф отдел „ Оперативно наблюдаване и киберсигурност “ в ДАЕУ.

Заплаха №2 – Фишинг

Фишинг офанзивите ще продължат и следващата година, само че още по-добре маскирани.

„ Фишингът визира всички 9 от 10 индивида, през фишинга рансомуерът стартира да се криптира и да се крадат данни, само че истината е, че доста малко хора се образоват по какъв начин да се предпазят от хакерските атаки " “, означи Мирослав Стефанов

Заплаха №3 - Пробив посредством веригата за доставка и IT услуги

Следващата опасност - пробив посредством веригата за доставка на IT услуги.

Свързано е с неспазване на разпоредбите по наредбата за минимални условия за мрежова и осведомителна сигурност. Може да засегне и държавните институции.

„ 2022 има капацитет да бъде киберрискова, тъй като правим сега цифровизация, която не е подкрепена с доста разсъдък и хора, които да ни предпазят ", сподели Ясен Танев.

Заплаха №4 - Киберпрестъпления през индивида

Все още 80% от кибер случаите не са софтуерни, а движени от индивида.

„ Доста от хакерските атаки ще бъдат ориентирани към хората с мобилни телефони тъй като от ден на ден навлизат мобилни портфейли и това естествено е забавно “, добави Мирослав Стефанов.

Заплаха 5 - Война и офанзиви против облака

Облачните оператори стават все по-сериозни снабдители на услуги. Целенасочените офанзиви могат до доведат до техния срив.

" Когато бизнесът се реалокира от офиса в облака, това значи, че приходите от бизнеса са се нараснали и при пробив приходът ще е огромен ", разясни Ясен Танев

През 2022 година подправените вести и диипфейк технологиите ще въздействат на съзнанието ни и дезинформацията ще ни кара да вземем неверни избори.

За да се защитим, би трябвало да приказваме за рисковете и да се обучим, припомнят специалистите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР