Около половин милион лева са инвестирали партиите за реклама в

...
Около половин милион лева са инвестирали партиите за реклама в
Коментари Харесай

Към кои медии насочиха средства за реклама партиите в началото на кампанията

Около половин милион лв. са вложили партиите за реклама в медиите за първите 10 дни от предизборната акция. Близо половината от тях са отишли към телевизия " Евроком ". Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда (ИРПС), ръководител на Обществения съвет на ЦИК. От проучване на института е видно, че нито стотинка не е вложена в политическа реклама за изборите в БНР. Същата е обстановката с bTV и Нова телевизия.

са забележими в платформата „ Отворен парламент “, която е създадена от ИРПС.

" Около 550 хиляди лева са вложени до момента от 17 обединения, подписали контракти с 39 следени от нас медии. Най-много от средствата са привлечени от телевизия " Евроком ". И в тази акция малкия екран притегля най-разнообразни, от целия политически набор обединения. Това се е случвало и в предишни акции. Тя дава и така наречен безплатни контракти с някои от политическите партии. Какво стои зад тях, каква услуга - не може да стане ясно от по този начин оповестената информация ", изясни Ива Лазарова и уточни, че за последните 4 години малкия екран е привлякла най-вече.

" В последните 4 години 4,2 млн. лева са разпределени от медийни пакети, като най-голямата част от тях е отишла в " Евроком ". И в този момент огромна част от партиите, които се популяризират там, също разполагат със средства от медийните пакети. За тази акция те са към 780 хиляди лева съгласно решението на ЦИК ", съобщи Лазарова.
Дебатите
По думите ѝ претендентите употребяват не средства от медийните си пакети, а безплатните форми. Разискват се тематики с изключение на от политическите визии на претендентите, само че и през светските им чувства, религиозни вярвания и т.н. 

Според нея през тези диспути виждаме по какъв начин партиите са се отказали да извършват главната си функционалност - да ръководят. Повече са кавгите сред тях, нямат стратегии, означи Ива Лазарова. И акцентира, че ГЕРБ е преиздала предходната си стратегия от предишните парламентарни избори. Тя просто е ъпдейтната форма на предходната, изясни тя и разяснява, че в последната акция парламентарно показани обединения са имали 3-4 съществени опорни точки с по едно изречение. 

" Ние сме страната със 127 партии, които всяка година подават доклади пред Сметната палата, а огромна част от тях даже нямат уеб сайтове, от кое място да се осведомяваме за стратегиите им ", съобщи още Лазарова.
Дарения към " Новото начало "
Според нея е забавна информацията, която Сметната палата е разгласила за първата седмица на предизборната акция. Предстои да забележим дали ще има още по-голям растеж на даренията, сподели Ива Лазарова и подсети, че има таван за разноските, които обединенията могат да вършат за парламентарна акция. Според даренията, оповестени в регистъра на Сметната палата,  " Движение за права и свободи - Ново начало " са привлекли най-вече. 

Колкото повече хора излязат да гласоподават, толкоз по-малка ще е тежестта на този безапелативен избор, който следим на съответни места, разяснява Лазарова. Тя посочи, че това са места, в които " страната е изчезнала, партиите не се разпознават и са изоставили цели региони на произвола на локалните мощни на деня, които пък в подмяна в изборния ден комфортно обслужват съответни политически партии ".

" Няма човек, който за 3-4 мандата да не успее да извади общината си от последните места по икономическо развиване и да е единствената вяра за локалните хора там. Партиите по този метод употребяват хора на лизинг в изборите, с цел да сложат една точка в изборната карта, една точка в досието на следващия политически феномен. Виждаме обезверението, изоставените хора, все по-силните диалози за промяна на системата ", сподели още Ива Лазарова.

Мониторингът на „ Отворен парламент “ обгръща формалните страници на 39 национални и районни медии – 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации.
Средствата на партиите за реклама
Десет дни след началото на акцията 17 обединения са оповестили подписани контракти, само че нито една от тях не е предходна прага от 100 хиляди лева На първо място по направени разноски са ГЕРБ-СДС с 82 067 лева Следват ги „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) със 79 915 лева и „ БСП-Обединена Левица “ със 79 444 лева Тези три обединения са вложили към 44% от всички средства за медийна реклама досега. 

ГЕРБ-СДС обичайно влагат най-голяма част от медийните си разноски точно при започване на акцията. Те, както и ПП-ДБ, още веднъж залагат на практиката да насочват средства към разнообразни видове медии – електронни, печатни и онлайн. По-голяма централизация към съответен снабдител на медийни услуги има при „ Възраждане “ (които са на четвърто място по направени разходи) – 55 814 лева (или 74%) от техните средства са разходвани за реклама в телевизия „ Евроком “.
Предпочитани медии
За първите 10 дни на акцията 19 от следените медии са оповестили подписани контракти с политически партии. Телевизия „ Евроком “ е получила най-вече средства в този интервал – 227 464 лв.. С нея контракти са сключили общо 10 партии и обединения, като измежду тях има както обединения, разчитащи на медийни пакети, по този начин и парламентарно показани такива.

Вестник „ 24 часа “ с 95 567 лева пък се подрежда на второ място измежду медиите, в които партиите се популяризират в първите 10 дни. Ежедневникът е желан най-вече от парламентарните обединения, като за платено наличие в него средства са похарчили главно „ БСП-Обединена левица “, ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и „ Възраждане “.

Българската национална телевизия (БНТ) все още остава на трето място по доходи от политическо отразяване със 74 220 лв.. Тарифите на Българска национална телевизия и БНР се дефинират от Министерски съвет и обичайно са по-ниски от пазарните, което се отразява и на привлечените суми, напомнят от ИРПС. Договори с Българска национална телевизия до момента са сключили едвам 7 обединения. Телевизията обаче дава редица безвъзмездни форми, в които феновете могат да се срещнат с възгледите на огромен брой претенденти освен по предизборни тематики, само че и по всемирски, религиозни и други въпроси.

Запазва се наклонността от последните години в първите 10 дни да няма ориентирани средства към двете частни национални малките екрани – bTV и Нова ТВ, установяват от ИРПС.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР