Около Нова година се очаква да бъде пуснато движението по

...
Около Нова година се очаква да бъде пуснато движението по
Коментари Харесай

Отварят за коли обновената улица Шишман за Нова година

Около Нова година се чака да бъде пуснато придвижването по ремонтираната улица " Цар Иван Шишман " в центъра на столицата.
Още по темата
Загражденията в двата края на ремонтираната права на улицата - сред ул. " Паренсов " и ул. " Гурко ", се чака да бъдат отстранени до края на декември, оповестиха от Столична община, написа в. " Сега ".

След това ще бъде възобновено и автомобилното придвижване в сектора макар многочислените апели ул. " Шишман " да остане напълно пешеходна, както е сега, след тоталната смяна на улицата и понижаването на височината на тротоарите.

От " Московска " 33 обаче удостоверяват, че имат намерение да осъществят първичния си план в частта й сред ул. " Граф Игнатиев " и ул. " Аксаков " да се вкара зона за взаимно придвижване на пешеходци, велосипедисти и коли.

" Планирано е ограничаване на скоростта до 20 км/ч. Запазват се съществуващите забрани за придвижване на ППС, както и посоката на придвижване на ул. " Цар Шишман ". Предвиденото паркиране е надлъжно, с режим на кратковременно платено паркиране до 2 часа (синя зона). Пътната настилка е с ширина 6 м, с бордюр с височина 3 см, разграничаващ улично платно и тротоар ", изброяват от Столична община.

Преди колите да се завърнат на ул. " Цар Шишман ", за сигурност на учениците, ще бъдат инсталирани още веднъж защитните огради пред двете учебни заведения на нея - 7-о СУ " Св. Седмочисленици " и 133-о СУ " А. С. Пушкин ".

Искането след ремонта ул. " Шишман " да се обособи като пешеходна зона бе поставяно неведнъж от жители и в Общинския съвет. Главният проектант на София Здравко Здравков също неведнъж е заявявал, че персонално той е за това улицата да стане напълно пешеходна, само че в това време е призовавал въпреки всичко да се осъществя взетото решение за споделено придвижване.

Основни съперници на концепцията за пешеходна зона обаче са живеещи в региона, които даже проведоха подписка през 2021 срещу слагането на маси и столове пред заведенията в региона.

Ремонтът на първия сектор от " Шишман " стартира при започване на август т.г. Негов реализатор, както и на обновлението на част от прилежащата улица " 6-ти септември ", е компанията " Парсек Груп " ЕООД, чиято оферта бе на стойност 5,348 млн. лева без Данък добавена стойност при планирана стойност на строителството от страна на общината в размер на 5 430 883 лева Съгласно заданието дейностите по двете улици не би трябвало да продължи повече от 220 дни от датата на започването на ремонта.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР