Около милион и половина от жителите на Англия за застрашени

...
Около милион и половина от жителите на Англия за застрашени
Коментари Харесай

Автоматизацията може да закрие 1,5 милиона работни места само в една страна

Около милион и половина от жителите на Англия за застрашени от това да бъдат изместени от роботи на работното място.

70% от хората, попадащи включително са дами, а най-застрашени са младежите и тези, които работят почасово съгласно отчет на Службата за национална статистика (ONS), представен от BBC.

Изследването е анализирало длъжностите на 20 милиона души и е открило, че 7,4% от тях могат да останат без работа поради въвеждането на автоматизацията. ONS дефинира автоматизацията като логаритми, компютърни стратегии и даже роботи, които могат да правят дилемите на хората.

Трите най-застрашени специалности са сервитьор, служащ за нареждане на лавици и продавач, които са нискоквалифицирани и рутинни. Най-малко застрашени са практикуващите лекари и тези с висок сан в образованието.

От отчета излиза наяве още, че понастоящем има по-малко застрашени работни места - 7,4% по отношение на 8,1% през 2011 година. Делът на длъжностите с невисок и междинен риск от автоматизация обаче се е нараснал.

В някои браншове автоматизацията към този момент е почнала да се случва. Например, самообслужването в супермаркетите. Очаква се това да докара до промени в пазара на труда. Въвеждането на нововъведенията се диктува от най-големите играчи. Платформата за онлайн търговия Amazon e въвела повече от 50 000 нови роботи през 2017 година, което е 100% нарастване по отношение на миналата година. Според оценки на проучването 20% от работната мощ може да се състои от роботи.

ONS предизвестява, че колкото по-квалифицирани са чиновниците, толкоз по-малко застрашени са от заменянето им с изкуствен интелект. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР