Около година от началото на пандемията вече е ясно, че

...
Около година от началото на пандемията вече е ясно, че
Коментари Харесай

COVID-19 е близо три пъти по-смъртоносен от грипа

Около година от началото на пандемията към този момент е ясно, че новият ковид е по-смъртоносен от сезонния грип . Днес бе оповестено научно проучване, което разкрива какъв брой по-опасен е коронавирусът. Смъртността му е съвсем три пъти по-висока измежду пациентите с COVID-19 , осведоми Агенция Франс Прес.

Авторите на проучването са употребявали френска национална статистика и са го разгласили в журнала The Lancet Respiratory Medicine, акцентирайки върху сериозността на болестта.

Изследователи са сравнили данните за 89 530 пациенти , признати в болница с ковид през март и април тази година, с 45 819 пациенти, които са приети в болница със сезонен грип сред декември 2018 и края на февруари 2019 година

16,9% от пациентите с ковид са умряли по време на този интервал, когато е първата вълна на епидемията в Европа и лекарите имаха малко лекарства за лекуване на тежко заболели. Това е в съпоставяне с 5,8% смъртност измежду тези с инфлуенца.

Катрин Куантин, професор от Университетската болница на Дижон и френския народен здравен институт INSERM, който също е взел участие в изследването, разяснява, че разликата в смъртността е " изключително поразителна " , защото грипният сезон 2018/2019 е най-смъртоносният във Франция от пет години.

Авторите акцентират, че разликата в броя на признатите в болница - два пъти повече заболели с ковид са приети в болница спрямо грип - може би отчасти се изяснява със съществуващия имунитет при грипа или поради предходна зараза, или имунизация.

Учените са разкрили, че повече пациенти с ковид е трябвало да бъдат признати в интензивно поделение - 16,3% спрямо 10,8% с грип - до момента в който междинният престой в реанимация е близо 2 пъти по-дълъг (15 дни спрямо 8 дни при грип).

Изследването също разкрива, че надалеч по-малко деца на възраст под 18 година са приети в болница с ковид спрямо грип (1,4% спрямо 19,5%).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР