Около година и половина след началото на пандемията от COVID-19

...
Около година и половина след началото на пандемията от COVID-19
Коментари Харесай

Когато най-добрият си тръгне

Около година и половина след началото на пандемията от COVID-19 служащите наподобяват търсят нещо ново. Много постоянно това е нова работа. Според отчет на Achievers Workforce Institute от месец февруари повече от половината (52%) от чиновниците в Съединени американски щати и Канада възнамеряват да потърсят нова работа през 2021 година Този резултат е с 35% по-висок спрямо 2020 година, въпреки че в първите месеци на годината множеството хора се интересуваха най-много от това да запазят работата си. През последните няколко обаче броят на хората, които търсят нови работни места набъбна толкоз внезапно, че някои специалисти дефинираха интервала като  „ Голямото овакантяване “. Какво обаче може да извършите, когато напускащият е един от най-ценните фрагменти, с които разполагате? Тогава нещата в действителност стават комплицирани, споделя Рич Рейнеке, съуправляващ сътрудник на консултантската компания Fahrenheit Advisors. „ В началото може да бъде доста прочувствено. На моменти сте ядосани, а в други се страхувате “, прибавя той. Действията, които ще предприемете след този миг, могат да имат съществени последствия за вашия бизнес. Ето няколко стъпки за постигането на най-хубавия вероятен резултат:

Поеми глътка въздух

Когато Лариса Салвадор, притежател на адвокатска адвокатска фирма Salvador Law, която се занимава имиграционни въпроси, схваща, че нейният най-доверен юрист ще напусне адвокатската фирма, с цел да отиде да работи в подслон за домашно принуждение, тя е съкрушена. „ Напълно разчитах на нея… Вземахме доста решения дружно, даже по отношение на метода, по който ръководя компанията си “, споделя Салвадор. Тя обаче споделя, че бързо е осъзнала, че служителката й се насочва към работа, която ще бъде за нея. Това й е помогнало да разбере решението на нейната служителка и да сложи нещата в вероятност.

„ Обикновено не е добра концепция да реагирате на момента “, разяснява Рейнеке. Вместо това той поучава да отложите полемиката за по-късен стадий. Според него първото нещо, което би трябвало да извършите, откакто чуете новината, е да си дадете време да я осмислите и анализирате. „ Не опитвайте да разрешите обстановката още при първичния диалог. Насрочете втора среща, която да се състои, откакто е отминало малко време и сте нормализирали страстите си “, споделя той. Колкото повече разчитате на даден човек, толкоз по-разочаровани и обезпокоени ще бъдете от едно сходно решение, тъй че е добре да изчистите мислите си, преди да проведете финалния диалог, поучава Рейнеке.

Внесете ред

Докато обмисляте идващите стъпки, които би трябвало да предприемете, обърнете внимание на най-непосредствените потребности, подбудени от напускането на най-хубавия ви чиновник. Започнете със основаването на лист с въпроси, които се нуждаят от отговор, и основни задания, които би трябвало да бъдат пренасочени към други хора. „ Върху какво работеше последно? Какви са основните задания, които би трябвало да бъдат поети? С кои чиновници си партнира? С кои клиенти работи? “ – това са част от въпросите, които би трябвало да бъдат заложени, с цел да може да улесните интервала на преход, откакто служителя напусне.

Попитайте за какво

Когато се срещнете още веднъж с вашия чиновник, било то за разискване на неговото решение или за изявление при овакантяване, попитайте каква е повода за напускането, споделя Пол Френч от Intrinsic Search. Използвайте тази опция, с цел да разберете дали има неща, които може да подобрите в на вашата компания и дали аргументите, предиздвикали служителят ви да вземе това решение са нещо, което може да бъде отхвърлен.

Най-важното обаче е да не приемате тази противоположна връзка персонално, споделя той. „ Не забравяйте, че служителят не е длъжен да ви каже за какво напуща и къде отива. Не го притискайте за отговори и не опитвайте да го накарате да се усеща отговорен за вашата професионална разлъка. Така единствено ще влошите връзките си и ще изгорите мостове “, споделя Френч.

Помислете за контраоферта

Контраофертите може да са изкушаващи, само че те не постоянно са добра концепция, споделя Бренда Неквейтъл, известна като „ HR дамата “ и водеща на подкаста „ Best Practices in Human Resources “. Според нея мениджърът елементарно може да надцени потребността, която има от даден чиновник, и да стартира да се пазари за неговото оставане. „ Преди да го извършите, пробвайте да разберете повода за напускането. Дали обстановката е под контрола на служителя или се дължи на нещо, което отвън неговите ръце “, споделя тя.

Вашият чиновник може да напуща по персонални аргументи – може неговият сътрудник да е получил работа в различен град или пък да е намерил място, което му разрешава да прекарва повече време с околните си. Възможно е обаче и повода за неговото решение да е проблем, което вие можете да разрешите. В този случай дискутирайте какво може да се направи. Именно в тези обстановки контраофертата може да бъде ефикасна. Неквейтъл обаче споделя, че в множеството случаи служителят към този момент е взел дефинитивно решение, преди да приказва с ръководителят си за овакантяване. За това е значимо да сте готови за опцията опитите ви да го убедите да остане да завършат без резултат.

Кажете на вашия екип

„ Ако не постигнете съглашение, направете идната стъпка и неотложно информирайте екипа си - не чакайте решението да се популяризира като слух “, споделя Френч. Когато самите вие съобщите новината ще получите опцията да успокоите другите членове на екипа и да ги поканите да аплайват за свободното място.

Потърсете опция

Докато мислите по какъв начин да замените напускащият чиновник, отделете малко време за разбор на това от какво в действителност се нуждае вашата компания. Може би в този момент ви се открива опция да назначите на работа човек, който разполага с нужните умения, с цел да помогне на компанията ви да се разрасне, споделя Рейнеке. Славадор е добър образец за това. Тя към момента работи по замяната на „ дясната си ръка “, като е делегирала задания към други членове на своя екип до момента в който търси допустимо най-хубавия човек за освободената позиция.

Не губете връзка

Рейнеке споделя, че е добра концепция, с дребни изключения, да запазите положителни връзки с напускащия чиновник и да оставите вратата отворена за евентуално негово завръщане. „ Винаги би трябвало да поддържате връзка с хората, защото по този начин създавате мрежа от гении “, споделя той.

Френч води нещата една крачка по-напред, „ Покажете на екипа си, че този човек към момента е скъп и че сте поели уговорката да се държите добре с него. Помислете за организирането на някакво прощално празненство, на което да отпразнувате приноса на служителя и да му пожелаете триумф в бъдещото му начинание “, поучава той.

…………………………………….

Гуен Морън, съавтор на The Complete Idiot`s Guide to Business Plans, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР