Около една трета от населението в България - 33% -

...
Около една трета от населението в България - 33% -
Коментари Харесай

Всеки трети българин е имал неизплатени кредити, според Евростат

Около една трета от популацията в България - 33% - или съвсем всеки трети българин, е имал през 2017 година просрочена ипотека, наем или други финансови детайли, като да вземем за пример сметки за комунални услуги или заплащания чартърен, които нормално се изплащат като месечни вноски. Това демонстрират данни от разбор на Евростат за просрочените заплащания на европейците.

По този индикатор страната ни е на предпоследна, 27-ма позиция в Европейски Съюз, като зад нас са единствено жителите на южната ни съседка Гърция.

Според данни на финансови специалисти междинният дълг на човек у нас през 2017 година е бил над 900 лв., като за съпоставяне през 2015 година сумата е била към 450 лева, т.е. в границите на две години отговорностите на българите са скочили двойно.

Общият размер на вземанията през въпросната година е бил 1,8 милиарда лв., като кредитополучателите у нас са били над 1,8 млн. души. Необслужваните потребителски заеми са били за над 800 млн. лв., към края на м.г., като към тази сума би трябвало да се прибавят и 1 милиарда лв. необслужвани ипотеки.

Според специалистите бързите заеми са били бумерангът, който се завръща при хората като главен фактор за трупане на нови заеми и лавинообразното задлъжняване на потребителите. Най-голяма част от взетите бързи заеми през 2017 година са били за мобилен телефон, компютър, таблет, аудио системи и тв приемници.

През 2017 година е имало три вида неприятен дълг, които са създавали финансови проблеми на сънародниците ни - към банки, към телекоми и към институции за бързо кредитиране. Така близо половината от неприятния дълг на българите е идвал от банките, а към 30% - от телекомите. На трето място се подреждат небанковите кредитиращи институции, най-често отпускащи така наречен " бързи " заеми, които акумулират 20 на 100 от предоставения за събиране дълг.

Според европейската статистика към 10%от жителите на Европейски Съюз, или един на всеки 10 души в Евросъюза, е имал неизплатени задължения и забавени заплащания през 2017 година
Почти половината от жителите на Гърция (48%) са били в просрочие с ипотека, наем, комунални сметки или заплащания по контракти за покупка през 2016 година, регистрира анализът на Евростат. На втора позиция са били хората в България (34%), а над една четвърт от хората в Кипър и Хърватия - по 26% - също са били в просрочие поради ипотека, наем или други заплащания.

Най-ниски пропорции на хора с финансови отговорности са били регистрирани в Чехия и Германия - по 4%, Холандия - 5%. Швеция, Дания и Австрия също са били измежду страните, в които е регистриран доста невисок предел на хора с финансови отговорности - малко над 5%.

От последния отчет на Европейската комисия, отдаден също на тематиката " неприятни заеми " излиза наяве, че въпреки и да е намалял за година, общият размер на необслужваните заеми към средата на 2017 година остава величествен - 950 милиарда евро. Според данните на Европейска комисия в средата на 2017-а необслужваните заеми в Европейски Съюз са били 4,6% от всички отпуснати заеми, като това съответствие е намаляло с 1% в съпоставяне със средата на 2016 година

Според разбора, с цел да се оправят с необслужваните заеми в Европейски Съюз - Европейският банков орган и Европейската комисия считат да подхващат редица ограничения по отношение на въвеждането на общи правила за справяне с неприятните заеми, както и развиване на вторичния пазар за неприятните заеми. Правят се стъпки за възстановяване на законодателната рамка на несъстоятелността, като следва Европейска комисия да направи общ обзор по тази тематика, регистрира Евростат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР