Около две години - толкова най-вероятно ще е забавянето в

...
Около две години - толкова най-вероятно ще е забавянето в
Коментари Харесай

Изтребителите Ф-16 може да се забавят две години, потвърди Петков

Около две години - толкоз най-вероятно ще е забавянето в доставката на изтребителите Ф-16, за които сключихме контракт през 2019 година Това удостовери в студиото на Нова телевизия министър председателят Кирил Петков. Проблемът с осъществяването на контракта в период стана настоящ през миналите седмици, а опозицията в лицето на ГЕРБ атакува ръководещите на фона и на напрежението сред НАТО и Руската федерация към проблема Украйна. Вчера у нас дойдоха и четирите испански изтребители, които се включват в защитата на въздушните ни пространство.
 Американското посолство у нас: Забавянето за Ф-16 няма да е единствено за България
Американското посолство у нас: Забавянето за Ф-16 няма да е единствено за България

От посолството не се дава период за осъществяването на доставката и не се показва какъв брой ще бъде забавянето.

Кирил Петков обаче изясни, че съгласно него е пресилено да се приказва за загуба на народен суверенитет и няма такава заплаха. Военният министър изследва тематиката и се разиграват разнообразни сюжети. Има разнообразни сфери на риск и се работи по въпроса рисковете да се лимитират, увери министър председателят. " Ние като страна не можем да реагираме откакто ни се случи, а би трябвало да имаме проект от преди този момент. "

Един от сюжетите, който се преглежда е рискът за енергийната система при ескалация, когато се чака Русия да спре доставките на природен газ, даже и като ответна мярка по отношение на наложени наказания, например прекъсване на суифт заплащанията. Един от сюжетите, които се разиграва, е краткотрайно да се спре износа на електрическа сила, с цел да може да се обезпечи популацията с сила за отопление. За това би трябвало обаче категорично позволение на Европейска комисия, защото се намираме в обединен енергиен пазар, изясни Петков, който не изключва такава стъпка от страна на управляващите при рискова обстановка.

Държавата се готви за такава екстремална обстановка, уточни още Петков и изясни, че сега се чертаят неналичията, които България би имала в този батальон, който се образува, и тези дефицити ще бъдат запълнени от съюзнически сили. Батальонът обаче ще бъде главно от български военни и ще е под българско командване. Премиерът уточни, че тези са и въпроси са били обсъждани през вчерашния ден по време на Съвета по сигурност към Министерски съвет, който заседава преди свикания Консултативен съвет по национална сигурност при президента идната седмица.
 Петков: България ще продължи да бъде предан и предсказуем член на НАТО
Петков: България ще продължи да бъде предан и предсказуем член на НАТО

На съвещание в Министерски съвет по тематиката с Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР