Около болницата Ал Шифа“ в ивицата Газа кипи ожесточена битка.

...
Около болницата Ал Шифа“ в ивицата Газа кипи ожесточена битка.
Коментари Харесай

Израел смята, че в подземието на болница „Ал Шифа“ има команден център на Хамас. Какво е известно за ситуацията там?

Около болничното заведение „ Ал Шифа “ в линията Газа кипи яростна борба. Израел счита, че в подземието ѝ има команден център на Хамас, което терористите отхвърлят. Какво е известно за клиниката и за обстановката там?
Колко огромна е болничното заведение „ Ал Шифа “?
Клиниката е най-голямата в линията Газа, има сред 500 и 700 кревати, интензивно поделение и инсталация за компютърна томография и за диализа. По данни на следеното от Хамас Министерство на здравеопазването преди началото на войната съвсем половината от всички интервенции в Газа са се правили точно там.
Колко души има към момента в клиниката?
След експлоадирането на войната в Близкия изток десетки хиляди хора потърсиха леговище в региона на болничното заведение. Повечето от тях към този момент са избягали в южната част на Газа, само че евентуално над 2000 души към момента са в клиниката. По данни на СЗО измежду тях са към 600 пациенти, също така към 1500 души, потърсили скривалище, както и сред 200 и 500 чиновници на болничното заведение. Данните се базират на оценки на следеното от Хамас Министерство на здравеопазването.
Защо боевете за болничното заведение са толкоз яростни?
Израелската войска твърди, че под „ Ал Шифа “ се намира командният център на терористичната организация Хамас. Някои от подземните бункери били налични непосредствено от болничното заведение. Стотици терористи от Хамас били потърсили леговище в клиниката след експлоадирането на войната. Израел твърди, че разполага със съответни сведения от тайните служби. Сателитни фотоси, както и един аудиозапис били документирали съществуването на централата на Хамас. Тези данни не могат да бъдат тествани по самостоятелен път. Както Хамас, по този начин и личният състав на болничното заведение отхвърлят обвиняванията.
Какво тъкмо би могло да е прикрито подземен?
Израел счита, че „ Ал Шифа “ е обвързвана с разпрострялата се на километри подземна мрежа от тунели на Хамас. И в самата клиника имало доста входове. Бивш чиновник на израелските секрети служби споделя пред „ Ню Йорк Таймс “, че в пространствата под клиниката биха могли да се укрият стотици хора. Според него Израел позволява, че на доста етажи подземен са били построени кабинети, жилища, както и хранилища. Но военните не са дали доказателства за това.
Какво е положението на пациентите сега?
В събота болничното заведение разгласи, че и последният останал генератор за ток към този момент няма гориво. По данни на Министерството на здравеопазването от този момент са умряли над 30 пациенти, измежду които минимум три кърмачета. Твърди се, че доста други новородени са застрашени от гибел, защото животоподдържащите уреди не действат.
Какво подхваща Израел предвид на обстановката?
Израелските военни оповестиха, че са предложили да доставят на „ Ал Шифа “ инкубатори, с които да бъдат избавени новородените. „ Ние сме във война с Хамас, а не с популацията на Газа “, съобщи говорителка на армията.

Освен това военните осведомиха, че в неделя са докарали към 300 литра гориво в пластмасови съдове на няколкостотин метра от болничното заведение. Но в понеделник горивото към момента стояло там неизползвано. Израел упреква Хамас, че пречи на медицинския личен състав да вземе доставеното.

Представители на болничното заведение изясняват от своя страна, че е прекомерно рисково да се напуща постройката, защото израелските бойци са заели позиция в непосредствена непосредственост и водят престрелки с терористите от Хамас. От болничното заведение упорстват горивото да им бъде доставено от палестинския Червен полумесец. Но неговото количество по този начин или другояче няма да е задоволително.
Какво споделят от Хамас за доставките на гориво?
От Хамас отхвърлят обвиняванията, че са отказали доставките на гориво. Освен това и те на собствен ред споделят, че препоръчаното количество не е задоволително. По този метод се омаловажавали болките и страданията на пациентите, които са блокирани в клиниката без вода, храна и електричество.

Освен това от Хамас оповестиха, че по никакъв метод не са свързани с управлението на „ Ал Шифа “ – клиниката била напълно под управлението на палестинското Министерство на здравеопазването.
Има ли право Израел да нападна болничното заведение?
Според интернационалното право лечебните заведения са под специфична отбрана по време на войни. Но позицията на Международния комитет на Червения кръст е, че те могат да изгубят този собствен статут, в случай че съперниците във войната ги употребяват като укритие за бойци или като склад за оръжие. Въпреки това преди нападенията би трябвало да се насочи навреме предизвестие, с цел да могат личният състав и пациентите да бъдат евакуирани.

В понеделник представителят на израелската войска Даниел Хагари сподели фотоси от оръжеен лагер на Хамас, открит в мазето на болничното заведение „ Рантизи “. „ Хамас употребява лечебните заведения като инструмент във войната “, сподели Хагари. „ В някои елементи от тях очевидно държат заложници “, прибавя той.
Какво може да се случи с хората в клиниката?
Израел увери хората в „ Ал Шифа “, че могат безвредно да изоставен града. Цивилните жители, пробвали да създадат това, споделят обаче, че са били обстрелвани. Американският президент Джо Байдън моли в понеделник болничното заведение да бъде предпазена и прикани за „ по-малко нападателен метод “ на израелските елементи. Израелската войска съобщи, че е наясно със сложността на ситуацията, само че Хамас не може да разчита на имунитет.
Как стоят нещата с другите клиники в линията Газа?
Проверена информация за положението на лечебните заведения в Газа няма. Дори и откакто бе обстрелвана с ракети, болничното заведение „ Ал Ахли “ да вземем за пример въпреки всичко съумява някак да обслужва заболели хора. Но към този момент от седмици както медицинският личен състав, по този начин и интернационалните организации насочат апели за доставка на гориво за генераторите, произвеждащи ток за лечебните заведения.

По последни данни на Организация на обединените нации в това време минимум половината от лечебните заведения в линията Газа не могат да действат. Агенция „ Франс прес “ цитира заместник-министъра на опазването на здравето в държавното управление на Хамас – Юсеф Абу Рич, според който в северната част на линията Газа „ всички лечебни заведения не работели “.

*Текстът е оповестен в. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР