Около 900 000 са българите, които нито работят, нито учат,

...
Около 900 000 са българите, които нито работят, нито учат,
Коментари Харесай

Около 900 000 българи нито работят, нито учат. Властта подготвя реформа в ТЕЛК

Около 900 000 са българите, които нито работят, нито учат, заяви Стефано Скарпета, Директор на Дирекция " Заетост, труд и обществени въпроси " в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

На онлайн конгрес той показа съществени констатации от отчета за България на тематика " Връзка сред хората и работните места: Достигане до неактивните и безработните лица в България и активирането им ".

Едва към 20 % от хората, които нито работят, нито учат, са регистрирани в Агенцията по заетостта, което е извънредно малко спрямо данните от други страни. Много е мъчно да бъдат достигнати, огромна част от тях са с ниско обучение, с малко умения, подобаващи за пазара на труда, установяват специалистите.

Анализът на данните в отчета демонстрира, че по-голямата част от неактивните и безработните в България принадлежат към една или няколко уязвими групи: младежи под 30 години, които нито работят, нито учат - към 170 000 души, представители на етнически малцинства, изключително ромите и турската общественост - 350 000 души, хора, които не работят, тъй като имат фамилни задължения като грижи за дребни деца или по-възрастни членове на фамилията - 290 000 души, най-вече дами, трайно заболели хора/хора с увреждания - 190 000 души, възрастни, покрай пенсионна възраст - 340 000 души.

През последните 10 години, преди Коронавирус -19 рецесията, България реализира сериозен прогрес на пазара на труда - равнището на безработица е релативно ниско за Европейски Съюз, отбелязва се и повишение на броя на наетите, като равнищата на претовареност набъбнаха от под 60 % измежду 15-64 годишните преди 10 години до 68,5 % в края на 2021 година, сподели Стефано Скарпета.

По думите му България е изправена пред редица провокации на пазара на труда - има демографска рецесия, като популацията понижава фрапантно, доста по-бързо спрямо други страни, което е сериозен риск, тъй като евентуалната работна ръка понижава непрекъснато. В страната ни има и извънредно доста хора в риск от беднотия и обществено изключване, напомни специалистът.

Трябва да се ускори съдействието сред Агенцията по заетостта и просветителните институции, с неправителствени организации, с данъчните служби, с цел да се разбере по какъв начин работата с тези хора по места може да бъде усъвършенствана, в това число посредством потребление на посредници, предлагат специалистите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предлага още по-балансирани политики на пазара на труда с акцентиране повишение на уменията и по-ефективна оценка на другите стратегии, с цел да се употребяват по-ефективно наличните запаси.

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков уточни, че неактивните хора са сериозен запас на пазара на труда. Той регистрира ниската безработица в България, само че и в същото време дефицит на квалифицирана работна ръка.

Министърът разгласи, че предстоят законодателни промени - промяна в ТЕЛК, като задачата е от оценка на неработоспособността да се премине към оценка на работоспособността и да се включат хората с увреждания на пазара на труда. Ще се създадат и промени за по-добра връзка сред обучение и претовареност, като образователните стратегии би трябвало да бъдат съобразени с търсенето на пазара на труда. Предвиждат се и промени в Закона за поощряване на заетостта - по-лесна опция за регистрация в Бюрата по труда, както и оптимално прилагане на електронни услуги, които улесняват неактивните.

По отношение на групата със фамилни задължения се мисли за транспониране на европейската инструкция за съвместяване на персоналния и професионалния живот. Гьоков е безапелационен, че хората би трябвало да бъдат подкрепяни с съответни компенсации, само че и да има ограничения за подобаваща претовареност и образования, съобразени с самостоятелните потребности, които ще ги върнат на пазара на труда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР