Около 90 000 са били посетителите в Историческия музей в

...
Около 90 000 са били посетителите в Историческия музей в
Коментари Харесай

Около 90 000 са били посетителите в Историческия музей в Петрич през изминалата година

Около 90 000 са били посетителите в Историческия музей в Петрич през миналата година. През 2022 година тази цифра е била към 60 000. Имаме много добър % покачване на посещаемостта, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на музея Методи Бисерков.

Историческия музей в Петрич включва четири обекта – „ Къща Ванга “, Национален парк-музей „ Самуилова цитадела “, древен град Хераклея Синтика и централната постройка, която се намира в градския парк.

Бисерков изясни, че за 2023 година обектът " Самуилова цитадела " се обрисува най-посещаваният - към 27 000 гости. За това си има обективните условия, там инфраструктурата е построена, обектът е социализиран, сподели шефът. Над 40 години в съзнанието на обществеността той е обвързван с трагичните събития от края на Първото българско царство, добави той. Също по този начин, там опцията за групово посещаване е добре проведена, посрещаме огромни групи от туристи, учебни заведения през ваканционните интервали и така нататък, изброи още шефът.

Бисерков уточни, че „ Къща Ванга “ също бележи растеж в посещаемостта, по отношение на годините обратно. Тук посетителите са били към 16 000. Той изясни, че след пандемичната конюнктура една огромна част от туристите, които са главно от страните Русия и Украйна, са намалели фрапантно, а след събитията в Украйна този контингент съвсем е липсващ. За сметка на това се появиха нови туристи, главно от Балканските страни, сподели шефът.

Последните три месеца Хераклея Синтика е с стеснен достъп, защото там се осъществя план на Община Петрич зареставрацияконсервация и популяризиранена обекта и това е довело до по-малка посещаемост. Бих могъл да кажа, че колкото са били за 2022 толкоз са и за 2023, към 16 000. Там по-особеното е, че огромният брой туристи, които посещават обекта са по-скоро фамилни, самостоятелни, а не толкоз проведени групово, сподели Бисерков.

Централната постройка на Историческия музей тази година е била обект на най-голямо внимание, уточни шефът. Имаме посещаемост от над 25 000 души, които са се срещнали с най-хубавото, което може да представим от културно-историческото завещание на общината.

В рамките на постройката действа имузейна работилница, в която музейният възпитател е работил от март до края на 2023 година по четири тематични обсега, изясни Бисерков. В рамките на тях са били създадени и показани към 50 тематики. Една част от тематиките са били ориентирани към проведено посещаване от страна на учебни заведения в общината, друга - тематики свързани с самостоятелната работа с деца, а третият тематичен обсег е бил обвързван с празничния календар, сподели шефът. Цяло лято работи и „ Лятна академия “, където със свободен банкет, децата посещаваха работилницата, сподели той. Около 3000 деца общо са минали през музейната работилница за годината.

Голямата част от туристите са от страната, уточни шефът. Имахме и от чужбина, главно посещаваха Хераклея Синтика, Къща Ванга и централната постройка, сподели той. По думите му гости е имало и по-екзотични дестинации като Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка, Фарьорските острови, също Северна Америка, Канада, Мексико. Музеят е посещаван от туристи и от цяла Европа, както и от Азиатските страни. Смело мога да кажа, че сме световен музей, посетен от туристи от всички континенти, от всички краища на света, сподели той.

За Историческия музей в Петрич годината е била богата и от към събития. Организирани са три прожекции на документални филми, над 15 представяния на книги и стихосбирки. Основно на локални създатели, само че и на национално показани създатели. Последното такова показване беше накнигата на Силвия Аздреева, сподели Бисерков.

Организирани са към 14 изложения на разнообразни създатели, художници, фотографи или гостуващи от други музеи в страната. Имахме изложения и на художници отвън страната, последната такавабеше на Аннаел, сподели шефът.

В музея са се провели още срещи с създатели, имали са взаимна работа с няколко продуцентски къщи и са били домакини в един от дните на Световната конференция на нумизматите, уточни шефът. Тази година историкът Тодор Тараков – организатор „ Нова и най-нова история ” в музея, е изготвилнаучна публикация, която е оповестена в сборника „ Историк, държавник, патриот ”.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР