Около 9 000 деца и бебета са загинали в бивши

...
Около 9 000 деца и бебета са загинали в бивши
Коментари Харесай

Шокиращи разкрития в Ирландия: Смърт на 9 000 деца и бебета в мрачни домове от миналото

 Около 9 000 деца и бебета са починали в някогашни “домове за майки и бебета " в Ирландия, където неомъжените майки са били отделяни от своите потомци, оповестява Агенция Франс Прес.

Според формален отчет, оповестен през днешния ден, ирландската Комисия за следствие на домовете за майки и бебета (CIMBH) е открила “обезпокоителни " равнища на детска смъртност в институциите, настоящи в предишното на католическата нация до 1998 година

" Трудно е да си представим мащаба на нещастието и сърцераздирателните събития зад тази цифра от 9 000 деца и бебета “, сподели министърът по въпросите на децата на Ирландия Родерик О’Горман.

Разследвайки такива домове за 76-годишен интервал до 1998 година, CIMBH открива, че в тях са починали 9 000 деца или 15% от миналите през тях. В домовете, ръководени от религиозни ордени и ирландската страна, се помещавали неомъжени дами, които забременявали, само че не получавали поддръжка от сътрудници и семейство и са били изправени пред тежка обществена стигма. Децата, родени в институциите, постоянно бивали отделяни от майките си и давани за осиновяване с спиране на всички фамилни връзки.

Премиерът Майкъл Мартин сподели, че отчетът на CIMBH “отваря прозорец към надълбоко женоненавистническа просвета в Ирландия в продължение на няколко десетилетия ".

“Имахме изцяло накриво отношение към сексуалността и интимността и младите майки и техните синове и дъщери бяха принудени да платят ужасна цена за тази дисфункция ", добави той.

Мартин, който ще насочи публично държавно опрощение по въпроса в ирландския парламент в сряда, сподели, че високата детска смъртност е “една от най-дълбоко тревожните констатации " на отчета.

“Жестоката истина е, че цялото общество е било съизвършител в това ", сподели Мартин. “Ще би трябвало да се надигнем пред него и да се примирим с това като народ. "

Докладът на CIMBH обгръща интервала от 1922 до 1998 година и разказва по какъв начин 56 000 неомъжени майки и 57 000 деца са минали през разследваните домове. В него се споделя, че дамите от интервала, които са родили извънбрачни деца, са били " обект на изключително жестоко отношение “ от страна на фамилии и сътрудници, подкрепяни както от църквата, по този начин и от страната. Жените влизали в домовете най-много тъй като нямали “алтернатива " и доста от тях претърпявали “емоционално принуждение “.

“Атмосферата е била мрачна и отявлено отхвърляща. Жените и децата не е трябвало да са в институциите ", се споделя в следствието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР