Около 800 млн. лв. са очакваните приходи от пътни такси,

...
Около 800 млн. лв. са очакваните приходи от пътни такси,
Коментари Харесай

Очакват се 800 млн. лв. от пътни такси за годината

Около 800 млн. лева са предстоящите доходи от пътни такси, които страната ще събере през 2023 година Прогнозите са 550 млн. лева от постъпленията да са от тол такси, които транспортните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Останалата сума - към 250 млн. лева, се чака да се генерира от продажбата на винетки за леки коли, които от 1 януари ще бъдат с 10% по-евтини.

Това разгласи шефът на Националното тол ръководство Георги Темелко в по време на кръгла маса на тематика " Две години тол система - плюсове и минуси. Ускоряване развиването и построяването на автомагистралите в България посредством публично-частно партньорство. Необходими промени в политиката на таксуване. ", оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Темелков изрази вяра, че през идващите години приходите от пътни такси ще доближат съвсем един милиард лв. на година , като 2/3 от средствата ще са от тежкотоварния и директен трафик. По думите му оптимизъм за това дават данните от приходи, откакто от 1 юли т.г. и второкласните пътища в страната са обложени с пътни такси за тежкотоварни коли. " През последните три месеца за първи път от въвеждането на тол системата имаме повече доходи от тол такси, в сравнение с от е-винетки. 98 млн. лева са постъпленията от товарни коли, по отношение на 75 млн. лева от леки коли, " уточни Темелков. " Това е вярната логичност и модел на работа на тол системата - този, който разрушава повече пътната инфраструктура, да заплаща повече, а пътищата да се самоиздържат от тези такси ", разяснява той.
 Приет е нов лист на републиканските пътища, за които се събира тол такса
Приет е нов лист на републиканските пътища, за които се събира тол такса

Извършени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка

Данните от тол системата сочат, че дневно през България минават към 16 000 транспортни средства сред 3,5 и 12 тона и над 36 000 транспортни средства над 12 тона. 100% от територията на страната е покрита с контролни точки на тол системата, която, с изключение на от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) може да се употребява и от други институции за възстановяване на пътната сигурност и контрола. " Работим в околните години системата да може да се употребява за надзор за съществуване на годна застраховка " Гражданска отговорност " и годишен механически обзор. Така ще отпаднат напълно стикерите от предните стъкла и ще намалеят подправените прегледи и застраховки. Системата може да се употребява и от Министерство на вътрешните работи за надзор на междинната скорост, с което да способства доста за понижаване на войната по пътищата и пътния травматизъм ", изясни Темелков. Той сподели още, че се чака да бъдат сертифицирани и вградените на 100 местоположения в асфалта сензорни кантари, с които да се следи за претрупани камиони. Те дават акуратност до 98% на тежестта, както и информация за посоката на придвижване на транспортното средство. Системата разрешава и осъществяване на надзор от структурите на Агенция " Митници ", " Гранична полиция " и други

Темелков осведоми още, че за 2021 година са издадени 430 000 електронни фиша за нарушавания и 2000 наказателни постановления. От началото на годината до 30 септември електронните фишове са 373 744, а наказателните постановления - 2684. " Над 20 млн. лева са приходите от нарушавания на водачи, които са открити да карат без винетка или тол такса. Практически Национално тол ръководство може да се устоя от наложените санкции, само че не това е задачата на системата ", съобщи той.
 Превозвачите още веднъж желаят отстъпка на километър в тол таксите
Превозвачите още веднъж желаят отстъпка на километър в тол таксите

Мярката би облекчила и потребителите и превозвачите

" Идеята на тол системата беше всяка стотинка от нея да бъде употребена за създаване на пътната мрежа, разяснява ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Иво Иванов. По думите му модернизирането и развиването на пътната инфраструктура през интервала 2014-2020 година е било мощно лимитирано в бюджета, който е бил в размер на 250 млн. лева годишно. " По разбор на Световната банка, с цел да подобряваме всяка година най-малко 10% от републиканската пътна мрежа, е необходим бюджет от 1,5 милиарда лева - за рехабилитация, поддръжка и разчистване през зимата ", посочи Иванов. Той сподели още, че към днешна дата поради покачването на цените сумата е над 2 милиарда лева " Благодарение на европейските фондове сега построяваме огромни и значими пътни инфраструктурни планове, само че средствата постоянно не стигат. Надявам се на повече доходи от тол системата, с цел да може през 2023-2025 година да достигнем тези 10% ", добави той. Инж. Иванов означи също, че след включването на второкласните пътища в обсега на платената пътна мрежа за тежкотоварни коли има нарастване от към 30% в приходите на месечна база . Очакванията са до края на годината от пътни такси да се съберат към 550 млн. лева

По време на кръглата маса бе регистрирано няколкократно повишение на тежкия трафик от Турция към Западна Европа след началото на войната в Украйна , както и нуждата от нови правила за планиране на пътища у нас поради тренда актуалните камиони, в това число и тези на ток, да се създават с по-голяма обща маса и да транспортират повече и по-тежки товари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР