Около 80% от общините, които разходват публични средства, не спазват

...
Около 80% от общините, които разходват публични средства, не спазват
Коментари Харесай

Музикален директор: Общините да плащат авторски права в предизборните кампании

Около 80% от общините, които разходват обществени средства, не съблюдават Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това заяви изпълнителният шеф на организацията на създатели и композитори " Музикаутор " Иван Димитров, написа.

Според него казусът е настоящ поради идните локални избори и акциите, при които има редица събития и концерти в общините. Много от тези събития се финансират с обществени средства, а това единствено по себе си е наложително съображение за спазването на законите в България, изясни Димитров.

По думите му, в случай че локалната власт не се преценява със законовите условия, това е общоприет проблем за правовата страна.

По данни на Музикаутор, събрани по реда на Закона за достъп до социална информация, общият размер на публичните средства, вложени за събития с музикално наличие, възлиза на 30 милиона лв.. Димитров отбелязва, че липсва централизирана информация за разходваните средства.

Ако законът бъде спазван и бъдат уреждани авторските права за музиката в събитията, то 5% от средствата би трябвало да бъдат отчислени като хонорари за композиторите, създателите на текст и аранжимент, чиято музика се извършва. Това обаче се случва единствено в дребна част от общините, прецизира Димитров.

Той недоумява за какво Закона за авторското право и сродните му права не се съблюдава, макар че е реалност от 30 години.

Изпълнителният шеф на Музикаутор описа и за хипотетични корупционни практики, които биват замаскирани при провеждането на друг вид събития.

Например, община Челопеч, която е известна със залежите на злато и във фокуса й не е културният туризъм, през миналата година тя отделя 400 хиляди лв. за осъществяване на метъл фестивал. Той е посетен от едвам 1000 души, което прави разход от 400 лв. за един клиент. В същото време, макар множеството предложения от Министерството на културата, този фестивал остава без уредени права. Шефът на Музикаутор уточни, че организацията е завела дело против общината и то евентуално ще бъде извоювано.

Спечеленото дело обаче има две страни- ползата на създателите е предпазен, само че елементарният поданик ще би трябвало да заплати спомагателна стойност върху това, че общината не е спазила закона, изясни Димитров.

Той изясни, че от няколко години насам Музикаутор неведнъж кани Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) в полемика за това какъв е смисълът от този закон, само че към този момент тези опити остават без триумф.

" Нашата цел е да сключим съглашение с тях, което да сложи основата на един естествен ред и бистрота, които да подсигуряват, че всички общини ще съблюдават закона и че ще има изясненост за обществените средства, които се влагат. Тази бистрота е значима освен за нас, само че и за цялото общество ", разяснява още Иван Димитров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР