Около 80% от колите, които се крадат у нас, се

...
Около 80% от колите, които се крадат у нас, се
Коментари Харесай

Разчастват ги за минути... Като пирани се нахвърлят върху колата

Около 80% от колите, които се крадат у нас, се разглобяват на части в границите на часове. После минават през автоморги и магазини за авточасти втора ръка и се продават. Само 20 на 100 се изнасят цели - най-вече за страни от някогашния Съветски съюз.

Това оповестиха през днешния ден на взаимна конференция от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, които от сутринта организират акция против автоджамбази в няколко регионални градове.

По думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, разпознати са 35 лица, които дирижират този бизнес. Въпреки това, представител на Министерство на вътрешните работи заяви, че от сутринта докъм 11 ч са арестувани 45 души с полицейска мярка до 24 часа.

" (Призори към 5 ч.) кражбата се прави от участници, които закарват автомобила в работилница, където ги чака бригада от 10-ина индивида служащи. За 3-4 часа тя безусловно разфасова автомобила.

Ако може нагледно да се изразя - като пирани са нахвърлят върху колата и я разфасоват до послединя подробност ", поетично илюстрира Сарафов.

Той уточни, че цялата вериге включва автоморги, автокъщи и магазини за елементи втора ръка, където биват продавани на части. От всички говорещи, единствено той се сети да обърне внимание, че може би би трябвало да се намерения за нормативната база и лицензионния режим на всички тези търговски обекти.

Говорителката на основния прокурор Сийка Милева го добави, като два пъти употребява думата - че колите се разчастват. Тя разгласи, че новото е, че по тази скица се крадат освен скъпи автомобили, а даже и елементарни, в това число така наречен баничарки.

От думите й стана ясно, че безключовото палене на актуалните коли улеснява автоджамбазите, а техниката, която е нужна, с цел да се прихване сигналът от истинския ключ до колата, се побира в рамките на един дребен куфар.

Сега с модерните устройства сигналът се прихваща към този момент от 5 м, а не е нужно крадецът да е на 1 м, обърна внимание Милева. Както и че даже когато притежателят се намира вътре в жилището си и не подозира, джамбази може да дебнат пред вратата му.

" Машинка с размери на дребна кутийка може да отключи един безценен джип ", каза говорителката на Гешев, която естествено не пропусна да каже, че акцията е по негово персонално предписание. Както и че закриването на спецпрокуратурата е отприщило бандитизма.

Цялата автокражба трае броени минути, а на черния пазар тези устройства се оферират за сумата от 60 000 лева Редки са към този момент случаите, при които се изнудва притежателят, да му бъде върната колата против откуп.

" Около 20% от скъпите от рода на Рейндж Роувър, Порше и други сходни се изнасят с подправени документи към страните от някогашния Съветски съюз и Русия. Това е канал, който работи и все още и който ние имаме намерение да пресечем ", сподели пък Сарафов по отношение на " реекспорта ".

Претърсваме автокъщи, автоморги, автомагазини и жилища, с цел да се намерят улики, доказателства и технически средства, с които се крадат колите, сподели още шефът на Национална следствена служба.

Допълни го шефът на Групово дело " Национална полиция " Атанас Илков - че изкарването на коли в чужбина става с непознати номера и документи, колите се откарват в Турция, а водачите се връщат с рейс.

Станимир Станев, зам.-главен секретар на Министерство на вътрешните работи, посочи, че от сутринта са тествани 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги. Само варненската полиция е проверила 49 адреса и един автомобил.

За статистика Сийка Милева изреди, че през 2022 година са водили със 120 каузи повече от 21 година (но в нея имаше и интервали на локдаун и на цялостен спад на битовата престъпност, б.р.) От 1223 досъдебни производства през м.г. прокуратурата е внесла в съда 153 акта(не сподели какъв брой от тях са съглашения, б.р.) и наказаните лица са 154. Тя се похвали, че за цялата година има оправдано едно лице.

Наказания, в това число и административни са влезнали в действие за 189 души, от тях ефикасни присъди затвор са получили 56-има.

Намиран бил автомобил за половин милион лева, от който е останало единствено едно стъкло.

Шефът на ГДНП Атанас Илков любопитно съобщи, че в София коли се крадат и разкостват главно от лица от Перник.

Той сподели, че отнети през предходната година са 1495 МПС против 1378 през предходната. Но пък разкрити се водят 343 случая по отношение на 283 в миналата година, т.е. - има усъвършенстване.

А за 2023 година резултатите към този момент са много по-добри - имало понижение с 18% на записаните закононарушения.

На удобно подаден въпрос от журналист - за " избухналата битова престъпност " (любим лайтмотив на Гешев) и има ли тя връзка със закриването на Спецпрокуратурата, от прокуратурата дадоха отговор с ненаситност. Малко им скапе работата Атанас Илков, който каза, че допреди 5-6 години кражбите на МПС са били по 11 500 - 12 000 годишно. А в този момент са 1300. Да се твърди друго било неточно към полиаците, които непрекъснато работят против това закононарушение.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР