Около 75% от всички боклуци на планетата идват от дрехите.

...
Около 75% от всички боклуци на планетата идват от дрехите.
Коментари Харесай

Стела Димитрова: Около 75% от всички боклуци на планетата идват от дрехите

Около 75% от всички отпадъци на планетата идват от облеклата. Голяма част от облеклата са направени от такива материали, които не могат да се преработват, тъй като имат огромен % пластмаса и други субстанции в тях. Това сподели актрисата Стела Димитрова, която е уредник на събитието с идея " Ден на отворените дрешници “, в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.

Стела Димитрова разяснява, че хората, работещи в заводите за произвеждане на облекла, са експлоатирани и доста ниско заплатени. " Те живеят в тези места, в които работят, хранят ги там. Имат по един почивен ден на месец, нямат закрепена обедна отмора. Преди две години ZARA беше изкарала тяхна сбирка, на която във вътрешен етикет на всички облекла имаше код " Help me “ от хората, които ги шият. Беше станал огромен скандал около това, опитваха да се водят някакви следствия, само че защото всички желаят да се обличат бързо и на ниска цена, нищо не се случи “, изясни Стела Димитрова.

Според нея концепцията на Европейски Съюз да одобри на Стратегия за устойчиви и кръгови текстилни произведения, която цели да ограничи производството на бърза мода, надали ще повлияе върху политиката на стилните колоси.

С концепцията, че всеки може да работи в посока ограничение на бързата мода в международен мащаб и да повлияе на консуматорската настройка на обществото стартира и самодейността " Ден на отворените дрешници “. " Започнахме тази самодейност с моята колежка Жаклин Даскалова като на смешка, с концепцията, че желаеме да си разчистим дрешниците от неща, които към този момент не носим, само че към момента наподобяват добре и може някой различен да им се радва. След първото ни събитие видяхме, че това може да е много сполучливо и взехме решение, че можем да събираме и пари за дела “, изясни Стела Димитрова.

На събитието се прави ликвидация на използвани към този момент облекла, обувки и аксесоари. " Каним и хора, които вършат ръчно направени неща, да продават и да подаряват част от извоюваното “, добави актрисата.

Събитието " Ден на отворените дрешници “ ще се организира тази събота за седми път в бар " Каре-Арте “. Започва в 15.00 часа, като ще има и фешън ревюта.

Каузата на настоящето и идващите две издания на " Ден на отворените дрешници “ е събиране на средства за дома за деца в квартал " Сухата река “ и " Хаджи Димитър “. " Там са най-тежките случаи на изоставени деца в столицата, които имат потребност от специфични грижи. С това събитие се опитваме да им купим пералня и шест стола “, изясни Стела Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР