Около 70% от бременните жени в САЩ са съобщили, че

...
Около 70% от бременните жени в САЩ са съобщили, че
Коментари Харесай

Наистина ли парацетамолът повишава риска от аутизъм

Около 70% от бременните дами в Съединени американски щати са съобщили, че в този интервал от живота си са приемали парацетамол или други медикаменти, съдържащи дейната му съставна част - ацетаминофен.

Наскоро беше оповестено проучване на учени от Университета Джонс Хопкинс, съгласно които може да има връзка сред приема на лекарството по време на бременност и риска от аутизъм или синдрома на недостиг на вниманието и хиперактивност (ADHD). Според тях рискът се покачва два пъти. Но би трябвало да с има поради, че това е единствено едно проучване и то не потвърждава причинно-следствена връзка.

Към момента приемът на ацетаминофен по време на бременност се смята за безвредно, само че както при всеки медикамент по време на бременност - в минимални дози.

В изследването 996 майки с деца са били изследвани за равнищата на ацетаминофен в пъпната шнур, след което децата са проследени от 1998 до 2018 година за развиване на аутизъм или ADHD.

Резултатите незабавно будят подозрение, защото съгласно тях:

в кръвта на пъпната шнур на всички бебета се открива парацетамол;
близо 26% страдали от ADHD;
към 6-7% - от аутизъм;
4% имали и двете заболявания;
30% имали други болести на развитието;
едвам едно от три деца било крепко.
Тези резултати са доста изненадващи, защото делът на здравите деца е нереалистично дребен. Според Центровете за предварителна защита и надзор на болесттите на Съединени американски щати, от ADHD страдат 9,4% от децата, а не 26%. Освен това не всяка жена приема парацетамол към раждането. Тогава поражда въпросът за какво в кръвта на всички дами това вещество е било намерено.

Друг минус на изследването е, че взимането на кръвна проба от пъпната шнур при раждането не демонстрира какъв е бил приемът му по време на бременността, а единствено, че майката го е приела скоро преди да роди.

И по този начин, макар че " новината " закупи огромна известност през последните дни, тя не би следвало да се приема като безспорен факт. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР