Около 65-70% от сградите са некачествено санирани, обяви пред БНР

...
Около 65-70% от сградите са некачествено санирани, обяви пред БНР
Коментари Харесай

Около 65-70 на сто от сградите са лошо санирани

Около 65-70% от постройките са некачествено санирани, разгласи пред БНР арх. Стефан Цонев. Експерти от Алианса за висока строителна просвета ревизираха по какъв начин е сложена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 здания за 2 милиарда лева от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев инспекцията е открила голям брой недостатъци. Една прелестна концепция, която беше мощно побългарена, означи той и сподели със страдание, че упованията и за новия стадий са същите. Контролът липсва, заключи той в изявление за предаването " Хоризонт до обед ".

Проверката е обхванала санирани здания в Бургас, Варна, Видин, Велико Търново, София, Горна Оряховица. Там бяха упованията и там бяха санирани множеството здания, посочи Стефан Цонев.

" 2000 здания е невероятно да бъдат обхванати, само че съответните образци, които прегледахме, са задоволително красноречиви. По цялата територия на страната дефектите са едни и същи, което демонстрира една систематичност на неналичието на надзор и едно формализиране на целия развой ".

Той уточни, че дефектите стартират от документите преди санирането и стигат до строителния развой, при който най-често срещаното е прекачване от компанията, спечелила състезанието, на втори и трети подизпълнител. Това е в прорез с договорите с Министерство на регионалното развитие, акцентира специалистът.

" Няма нещо, което да бъде глобено по тази линия. Хората търпят негативите от неглижирането на процеса по саниране. Единственото, което се вижда, са красивите фасади, които скриват ужасно доста недостатъци ", акцентира арх. Цонев, като означи и влаганите некачествени материали. В инспекциите са употребявани термокамери и дронове, с които се откриват проблемите. Според него дефектите е можело да бъдат избегнати.

Докладът, който се готви след инспекциите, ще бъде изпратен в Министерство на регионалното развитие, прокуратурата и на Европейска комисия, заяви още арх. Стефан Цонев.

По думите му е извънредно значимо хората да се срещнат с главните правила. Той ги посъветва да вършат фотоси и при подозрение, да се извърнат към експерт, както и да заведат настояванията си документално. Когато има подозрение за некачествено осъществяване, има механизми, които да сработят и това да бъде поправено, подсети той.

Според експерта " тази безотговрност се дължи на последните 15-20 години политически назначения във всички структури ". Изключително неподготвени фрагменти се назначават на основни места и оттова страда всяка една от системите, безапелационен бе той.

Следващото гратис саниране на 756 многофамилни жилищни здания ще се случи у нас в 102 общини. Стойността на плана е 1,13 милиарда лева Той е по Плана за възобновяване и резистентност и цели да реализира понижаване с 30% на разходваната сила.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР