Около 600 души дневно се нуждаят от кръвопреливане. Не се

...
Около 600 души дневно се нуждаят от кръвопреливане. Не се
Коментари Харесай

600 души се нуждаят от кръвопреливане дневно

Около 600 души на ден се нуждаят от кръвопреливане. Не се знае в кой миг човек може да се нуждае от кръвопреливане, а сурогат на кръвта няма.

Това съобщи заместител генералният шеф на Българския червен кръст (БЧК) доктор Надежда Тодоровска по време на церемонията, на която бяха отличени самостоятелни и институционални кръводарители от София. Събитието е по случай Световния ден на кръводарителя, който се отбелязва през днешния ден.

При потребност за техен непосредствен подаряват най-често хората, а близо 20% са доброволните кръводарители, изясни Тодоровска.

Изказвам огромно благодаря към всички безплатни кръводарители. Вие запазвате тази нематериалност и нравственост, сподели тя.

" С общи старания и съпричастност съумяваме да се оправим с нашата нелека работа ", обърна се към кръводарителите Красимира Величкова, заместник-директор на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Безвъзмездни кръводарители, компании, държавни институции получиха през днешния ден специфичен плакет за това, че спомагат на идеята за кръводаряване. Някои от отличените през днешния ден са дарявали кръв над 35 пъти, а други следват фамилната традиция за това.

Един от тях е и внукът на писателя Радой Ралин - Димитър Стоянов. Той не съумя да участва на събитието, само че представител на НЦТХ прочете негово писмо, в което се показва, че донорството е персонален акт.

" Решението ми да подарявам постоянно кръв най-сетне пристигна, когато осъзнах, че Господ ме е благословил с белезите на съвършения кръводарител - болен съм рядко, подарявам леко и след процедурите се усещам физически удобно ", написа Стоянов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР