Около 600 000 сгради в Истанбул са застрашени да бъдат

...
Около 600 000 сгради в Истанбул са застрашени да бъдат
Коментари Харесай

Турция призна: Земетресение може да унищожи Истанбул

Около 600 000 здания в Истанбул са застрашени да бъдат разрушени при положение на мощно земетресение, каквото се чака да раздруса турския мегаполис в близко бъдеще, предизвести министърът на околната среда и урбанизацията Мехмет Йозхасеки.

Сеизмолог: Земетресение над 7 по Рихтер ще раздруса Северозападна Турция скоро

Ужас в Турция, над 1000 труса, 480 срутени здания

Земетресение умъртви двама в Гърция, цунами в Турция

„ Сега има действителна заплаха от земетресение, каквото се чака да се случи в Истанбул, което ни плаши всички. Сеизмолозите го споделят. Нашите учени настояват, че земетресението ще се случи най-вероятно в идващите 15 години, би трябвало ли в този момент да се занимаваме с него? Около 600 000 обособени здания са изложени на риск в Истанбул”, предизвести Йозхасеки в централната анадолска провинция Коня по време на събитие за градски трансформации, оповестява „ Хюриет “ (Hurriyet).

Министърът добави, че доста общини в цяла Турция правят неправилни работи по планове за градско обновяване.

Според Йозхасеки постройките в Западна Европа са „ по-солидни” спрямо тези в Турция.

„ Много кметове, за жалост, са разрешили на строителите да унищожават здания и по-късно са им разрешили да ги реконструират по неправилен начин”, счита министърът.

Йозхасеки уточни, че би трябвало да се вземат защитни ограничения против земетресението, което следва в Истанбул.

„ Ето за какво работим. Взимаме всички защитни ограничения, имайки поради реалността; приготвяме инфраструктурата, осъзнаваме проблемите. Направихме презентации пред нашия президент и премиера. Обяснихме им компликациите, които можем да срещнем по въпроса за градската промяна. Казахме им, че би трябвало да се активизираме и да създадем всичко допустимо за разрешаването на този проблем”, сподели министърът.

Земетресение с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер се чака в района на Мармара в близко бъдеще, съобщи на 17 август ръководителят на Обсерваторията в Кандили, Халук Йозенер. На тази дата беше маркирана 18-тата годишнина от труса през 1999 година, при който за секунди починаха близо 18 000 души в северозападна Турция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР