Около 60% от американските стартиращи компании, оценени на по над

...
Около 60% от американските стартиращи компании, оценени на по над
Коментари Харесай

Колко струват трите американски еднорога, основани от българи

Около 60% от американските започващи компании, оценени на по над 1 милиарда $, са учредени от чужденци, демонстрират данните на Националната фондация за американски политики (NFAP). В три от т.нар " еднорози " има и българско присъединяване измежду създателите. Общата стойност на фирмите, които работят в разнообразни сфери, е над 8 милиарда $.

Детайли : е още от предходната година и включва общо 319 компании с създатели имигранти. В Съединени американски щати общо оценените на над милиард стартъпи са 582.
 Българският еднорог Payhawk получи европейски лиценз за електронни пари
Българска компания, оценена на над $1 милиарда, получи европейски лиценз за електронни пари

Издаде го централната банка на Литва

DBR откри измежду тях 3 компании, в чието основаване вземат участие и българи. Ето какво намерихме за тях:
Upgrade - това е най-сериозният " български " стартъп зад Океана. Финтех компанията е учредена през 2017 година от българката Аделина Грозданова и нейни сътрудници от Франция, Канада и Словения. Upgrade предлага потребителски заеми в границите на богато портфолио от артикули. Има над 1200 чиновници и е оценена на 6,2 милиарда $. По-рано през това лято тя закупи платформата за отсрочени заплащания Uplift за 100 млн. $ в брой и акции. Orca Bio - амбициозният биотехнологичен стартъп работи по клетъчни лечения с висока точност, предопределени за лекуване на разнообразни кръвни болести, в това число - левкемия. Целта ѝ е да направи трансплантациите на стволови кафези по-ефективни и безвредни. За момента продуктите ѝ са на фаза клинични изпитвания. Съоснователи са българинът Иван Димов и белгийски жител. Оценява се на 1 милиарда $. Aircall - това е cloud-базирано решение за колцентрове в сферите на продажбите и техническата поддръжка. Отличава се с интеграции с платформи като Salesforce, HubSpot, Intercom, Slack и други, като по този начин дава опция и на дребни и междинни компании да предложат качествено обслужване на своите клиенти. Има над 800 чиновници от 40 националности в 8 офиса и е част от Deloitte Fast 500. Съоснователи са българинът Джонатан Ангелов и френски жители, а компанията се прави оценка на 1 милиарда $.
Ами Robinhood : Прави усещане неналичието на трейдинг платформата Robinhood на Влад Танев. Тя се прави оценка на съвсем 9,5 милиарда $ е се употребява със международна популярност. Както DBR отбелязва, обаче, това към този момент не е " еднорог " - компанията е листната на борсата.
 Robinhood на Влад Тенев изненадващо приключи второто тримесечие с облага
Robinhood на Влад Тенев изненадващо приключи второто тримесечие с облага

Приходите на финансовата компания, основана от българина, също надвишиха прогнозата

Голямата картина: Най-много създатели на американски " еднорози " идват от Индия (66), следвани от групата от Израел (54). Над половината сполучливи стартъп имигранти са от 6 страни - Индия, Израел, Англия, Канада, Китай и Франция.

Освен това 80% от този вид компании имат задграничен жител на основна позиция - създател, шеф и така нататък
 География на фирмите еднорози - къде и за какво пораждат компании за милиарди
География на фирмите еднорози - къде и за какво пораждат компании за милиарди

Най-голям брой еднорози са регистрирани в Съединени американски щати и Китай
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР