Около 60 на 100 000 е заболяемостта на 14 дневна

...
Около 60 на 100 000 е заболяемостта на 14 дневна
Коментари Харесай

Доц. Кунчев предлага задължителна ваксинация за здравни работници и персонал в заведения |

Около 60 на 100 000 е заболяемостта на 14 дневна база у нас, това е началото на четвъртата вълна. Въпросът обаче не е по кое време ще пристигна пикът, а по какъв начин. Това е вълната на неимунизираните и младите. 

Това съобщи доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор, по бТВ. Коронавирусът е на всички места и ние го вдишваме - 99% го одобряваме от човек, който го е издишал покрай нас. Трябва да се заобикалят места, където се събират доста хора, посъветва специалистът. 

По нашия проект в оранжевата зона влизаме при над 100 инфектирани на 100 000, съгласно европейския център към този момент сме в оранжева зона, тъй като там цифрата 60. Но това не е толкоз значимо, в случай че успеем да задържим заболяемостта на тези равнища, акцентира експертът. 

Не следва ново затваряне, обществото е доста изтощено, а и да въведеш ограничения, когато хората не са съгласни, те няма да работят единствено посредством надзор, счита доцент Кунчев.  

Ако кажем в заведение влизат единствено имунизирани, това естествено ще понижи доста посетителите - при под 20% имунизирани в страната, изясни доцент Кунчев. Според мен за здравни служащи, личен състав в заведенията и за възрастните хора би трябвало да има наложителна имунизация. Казал съм си мнението от здравна позиция, само че решението е политическо, разбирам, че има и други гледни точки, изясни експертът. 

До края на годината документите за имунизирани ще важат. Сигурен съм, че тогава ще бъде утвърдено слагането на трета доза, счита доцент Ангел Кунчев. 

В международен мащаб 50-60% от хората са ваксинирани, което е надалеч от нужните 70 до 90 на 100 имунизирани, с цел да се реализиране групов имунитет. Ообено при Делта разновидността, който се популяризира доста бързо, ще са нужни 90 на 100 имунизирани хора, сподели доцент Кунчев по БНР. 

Преболедувалите и публично регистрирани са към 450 000, а под 40 на 100 от популацията са имунизирани с една или две дози и преболедувалите, посочи той. 

И уточни, че 98 на 100 от в този момент приетите в болница пациенти с ковид са без ваксина. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР