Около 60 000 души се връщат от затвора всяка година. Нейната програма вече е национален модел за предоставяне на втори шанс

...
Кацнал на хълм, заобиколен от високи телени огради, Bedford Hills
Коментари Харесай

Кацнал на хълм, заобиколен от високи телени огради, Bedford Hills Correctional Facility е единственият женски затвор с максимална сигурност в щата Ню Йорк. Наскоро повече от 100 затворници се събраха лично и онлайн в четири други заведения, за да чуят от Сюзън Бъртън, автор, която самата е била зад решетките.

„В продължение на 20 години влизах и излизах от затвора с колело само с надеждата и желанието да намеря своя път“, каза Бъртън на жените. „Надявам се, че моята история ще ви помогне да осъзнаете, че няма изхвърлени хора – че животът ви има значение.“

Животът никога не е бил лесен за Бъртън, но случайната смърт на 5-годишния й син почти я смаза. Тя изпадна в зависимост и в крайна сметка отиде в затвора; без подкрепа, когато беше освободена, тя потъна в старите си пътища и в крайна сметка се върна.

Шест пъти.

„Сякаш бях във въртяща се врата на затвора. Излизах през портите и щях да се върна обратно в затвора. Отново и отново - каза тя. „Най-накрая намерих помощ. И това ме доведе до различен път.”

В продължение на 25 години Бъртън се е посветила на това да помага на бивши затворници в Южен Лос Анджелис да избегнат тази въртяща се врата. Чрез своята организация с нестопанска цел, A New Way of Life Reentry Project, тя им осигурява жилища и множество ресурси. От 1998 г. насам тя е помогнала на повече от 1000 жени да изградят отново живота си.

Споделя нейната история

През 2010 г. тя беше отличена като Топ 10 герой на CNN. Тя казва, че глобалните прожектори са променили играта.

„Това добави това ниво на легитимност и почтеност, за което работих толкова упорито, за да постигна“, каза тя. „И изведнъж успях да получа истинска подкрепа за разширяване на работата. И преминахме от четири домове в 12 домове.

През 2017 г. тя публикува автобиографията си Becoming Ms. Burton, която се превърна в бестселър. Но докато подписваше книги в книжарници в цялата страна, Бъртън осъзна, че не достига до важно население.

„Помислих си за всички жени в затвора, които трябваше да имат надежда, затова исках да им дам книгата“, каза тя. „Тръгнах по пътека, за да отида в колкото се може повече затвори – и отидох в 64 затвора за една година.“

Героят на CNN Сюзън Бъртън споделя личната си история с група лишени от свобода жени в Лос Анджелис. Героят на CNN Сюзън Бъртън споделя личната си история с група лишени от свобода жени в Лос Анджелис. С любезното съдействие Нов начин на живот

Тя раздаде повече от 8000 книги, надявайки се да насърчи лишените от свобода жени и да покаже, че е възможно да изградят отново живота си след затвора. Вместо това Бъртън видя колко отчаяни са много от тях, защото нямат къде да отидат, след като са били освободени.

„Подписвах книги и тези жени се изправиха със сълзи на очи“, каза тя. „Нощем лежах в леглото си и си мислех: „Какво бих могъл да направя? Знам, че не мога да бъда навсякъде – в цялата страна.“

Мрежа за защита на жените след затвора

През 2018 г. тя стартира Sisterhood Alliance for Freedom and Equality, известен като SAFE – жилищна мрежа, която обучава жените да възпроизвеждат модела на Бъртън в своите общности. Към днешна дата тя е обучила 31 души, които са започнали свои собствени програми; 90% от тях са бивши затворнички.

Памела Зимба е една от тях. След като беше освободена от затвора, тя живееше в приют за бездомни. След като получава диплома от колеж, докато е в затвора, тя успява да стъпи на краката си и в крайна сметка работи във фондацията на Форд. Но въпреки че беше постигнала успех по много начини, тя искаше да направи повече.

„Исках да отворя къща за жените, които се връщат у дома, така че да не се налага да преминават през борбите, през които преминах аз“, каза Зимба.

Тя посещава едно от обученията на SAFE в Лос Анджелис и открива, че с помощта на Бъртън може да реализира мечтата си.

 След обучение с програмата на CNN Hero Сюзън Бъртън, Памела Зимба, вляво, наскоро отвори Lilac House, за да подкрепи бивши затворници в нейната общност в Ню Йорк. class= След обучение с програмата на CNN Hero Сюзън Бъртън, Памела Зимба, вляво, наскоро отвори Lilac House, за да подкрепи бивши затворници в нейната общност в Ню Йорк.

„Тя буквално ви дава всички необходими инструменти, за да започнете къщата си“, каза тя. „Освен това тя дава на всеки субсидия от 50 000 долара. Тя ти помага да стъпиш на земята.“

В крайна сметка Зимба напусна работата си, за да се посвети на тази работа на пълен работен ден. Миналия юли тя отвори Lilac House в Маунт Върнън, Ню Йорк – дом, който може да побере до седем жени. На церемонията по откриването тя подчерта, че благодари на Бъртън, който дойде от Калифорния, за да покаже нейната подкрепа.

„Благодарен съм на Сюзън. Моля се един ден да помогна на толкова жени, колкото е успяла да помогне“, каза тя. „Тя сбъдна мечтите ми!“

Помощта на хора като Зимба беше изключително възнаграждаваща за Бъртън и значително разшири обхвата на нейната работа. Мрежата SAFE сега има 38 дома в САЩ, както и три в Африка и е предоставила жилища на повече от 700 жени и небинарни индивиди от създаването си. Сега, когато Бъртън посещава жени в затвора, тя чувства, че им предлага повече от своята история.

„Връщам се с нещо осезаемо“, каза тя. „Връщам се и казвам: „Ето къде да отидеш.“

Джазмин Флауърс, затворник в поправителното заведение Бедфорд Хилс, който присъства на разговора на Бъртън и подписването на книги, се съгласи.

„Мислех, че събитието беше страхотно. Има много възможности за хората“, каза тя. „Сюзън определено ме накара да се почувствам по-вдъхновен за моето бъдеще.“

Даването на възможност на жени като Флауърс да изградят по-добро бъдеще е това, което поддържа мотивацията на Бъртън. Това е и причината, поради която тя иска да култивира следващото поколение лидери, като Zimba, които да продължат нейната работа.

„60 000 души се прибират у дома всяка година, така че току-що докоснахме малка част от хората, които се нуждаят от втори шанс за живот“, каза тя. „Но се чувствам толкова доволен от това, което е направено досега. Посаждаш семето и то се напоява – и расте.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР