Около 6.5% от всички автомобили, които се движат в София,

...
Около 6.5% от всички автомобили, които се движат в София,
Коментари Харесай

Една четвърт от вредните газове в София идват от автомобилите

Около 6.5% от всички коли, които се движат в София, отделят извънредно високи равнища на замърсители на въздуха. Именно на тях се дължат една четвърт от всички нездравословни газове, развалящи качеството на въздуха, който дишат столичани. Данните за това идват от измервания в разнообразни елементи на града, направени от испанска лаборатория.
Зам.-кметът на Столична община, Йоана Христова, също изнесе данни, съгласно които превозът в София дава отговор за към 60% от замърсяването на въздуха в града, а 40% идват от битовото отопление, което изключително в зимния интервал води до свръх огромни превишавания.
Във връзка с тези резултати, Столчина община стартира въвеждането на редица ограничения, с които се цели да се понижи замърсяването на въздуха от автомобилния трафик. Сред тях са предложение за повдигане на таксата за коли над 4 тона в центъра на София на 120 лева на месец, а тези над 30 тона ще заплащат 150 лева на месец. Друга концепция е да се вкара такса за работа на строителни машини. Сред подхванатите незабавни решения е и двойно нарастване на таксата в синя зона в тези интервали, при които автоматизираните станции за премерване на въздуха отчетат превишаване на нормите за замърсяване с прахуляк.
Мерките за възстановяване качеството на въздуха включват и замяна на транспортните средства от градския превоз с екологични такива. Според зам.-кметът Христова, Столична община си е сложила извънредно амбициозната цел, автотранспортният парк да бъде изцяло освежен до 2019 година
За да се усъвършенства качеството на въздуха обаче, би трябвало да се включат и столичани. Препоръчва се на всички притежатели на коли да поддържат транспортните си средства в отличен тип, да употребяват качественомоторно масло и да наблюдават за положението на моторите.
Предвиждат се и промени в законодателството, посредством които да се подкрепи използването на всички тези ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух в столицата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР