Около 55% от жените в Европа на възраст над 70

...
Около 55% от жените в Европа на възраст над 70
Коментари Харесай

Половината жени над 70 г. в Европа страдат от остеопороза

Около 55% от дамите в Европа на възраст над 70 година са в риск от развиване на остеопороза, оповестиха от Пиар плей.

Данните са от изследване за първичната здравна помощ в 8 страни: Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Полша, Словакия, Швейцария и Англия.

Изследването е извършено с 3 798 дами на 70 година или по-възрастни по време на визитите им при лекуващия доктор. Основната цел на изследването е да се проучва процентът на пациентите с нараснал риск от фрактури, които не са получили навреме лекуване за остеопороза.

Въз основа на статистиката, близо половината дами са оценени с висок риск от поява на фрактури, а 75% от тях не са получили лекуване. Нещо повече, 85% от нелекуваните пациенти с риск от развиване на остеопороза нямат сложена диагноза.

В Европа съществува огромно разминаване сред слагането на диагнозата за болестта остепороза и лекуването, се споделя още в проучването, оповестено от биотехнологична компания Amgen по време на Световния конгрес по остепороза и мускулно-скелетни болести в Париж от 4 до 7 април 2019 година При пациенти с към този момент сложена диагноза това разминаване е доста по-ниско, в сравнение с при тези без диагноза.

" Това изследване прави оценка моделите на диагностика и лекуване на остеопорозата при първичната здравна помощ в Европа. Данните сочат, че е добре в бъдеще да се създаде тактика за повишение на осведомеността на обществото и улеснение на диагностицирането на пациентите в риск от развиване на остеопороза, с цел да се усъвършенства лекуването им и да се предотвратят бъдещи фрактури ", разяснява проф. доктор Юджин Маклоски от университета в Шефилд, учител по костни болести при възрастните и шеф на Център за интегрирани проучвания за артрита и мускулно-скелетното стареене във Англия.

" Проучването потвърждава, че ненавременното диагностициране на остеопорозата в Европа е главен проблем при лекуването ", изяснява доктор Дейвид М. Рийз, вицепрезидент на биотехнологична компания Amgen. " Фактът, че по-голямата част от пациентите с нараснал риск от фрактури остават нелекувани, акцентира голямата нужда от своевременна диагностика на остеопорозата, с цел да можем да се оправим с тази социална здравна рецесия и да подобрим живота на милиони хора, които страдат от болестта ", добави още той. В България 336 425 дами над 50 година са диагностицирани с остеопороза, а 81 482 е броят на мъжете. Близо 420 000 са пациентите у нас, които са в риск от развиване на болестта съгласно отчет, направен в съдействие с Международната фондация за остеопороза (IOF) и Европейска федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации (EFPIA). Смята се също, че популацията над 50-годишна възраст до 2025 година в България ще бъде 2,9 млн. души, а общият брой на предстоящите фрактури ще се усили с 4%.

Остеопорозата визира доста дами след настъпването на менопаузата, защото тогава се следи нарушение на салдото сред процесите на формиране и разграждане на костно вещество. Това води до намаляване на костите с течение на времето и увеличение на риска от фрактури.

Смята се, че 1 от 3 дами над 50-годишна възраст ще претърпи остеопорозна фрактура. За пациенти с нараснал риск от фрактури се възприемат тези, които след 50 година са претърпели най-малко едно строшаване. При хора, които към този момент са имали строшаване, обвързвано с остеопороза, съществува 2 пъти по-голяма възможност да претърпят нова фрактура.

Световната здравна организация публично разгласи остеопорозата за здравна опасност за обществото, а Международната фондация за остепороза прикани държавните управления по целия свят да слагат болестта като главен здравен приоритет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР